Током свог боравка на Косову и Метохији, један од оснивача Мобе, Душко Кузовић, посетио је село Севце код Штрпца и разговарао са тамошњим Србима. У ексклузивном интервјуу за Србин.инфо, Кузовић је сазнао о свакодневним изазовима са којима се суочавају Срби у овом делу Косова и Метохије.

Тежак живот без посла и неселективна државна помоћ

Игор Јачинац, један од мештана, истакао је да је највећи проблем недостатак посла. Многи млади људи, чак и они са завршеним факултетом, приморани су да раде на грађевини. Ова ситуација додатно отежава живот и перспективу младих Срба у овом делу југа Србије.

Јачинац је такође нагласио да државна помоћ Владе Србије није адекватно расподељена. Најмање је добијају они којима је најпотребнија – сиромашни. Ова неселективна расподела додатно погоршава ионако тешку ситуацију српског становништва јер је јасно да режим Александра Вучића помаже на КиМ само оне њему најподобније.

Проблеми са пласманом пољопривредних производа

Срби са Косова и Метохије суочавају се са проблемима у пласману својих пољопривредних производа. Игор је истакао да је Албанцима са Косова и Метохије лакше да продају своје производе у централној Србији него Србима из јужне српске покрајине. Ова ситуација додатно отежава економски опстанак српских породица.

Безбедност на ниском нивоу и заробљени медији

Безбедност је још један велики проблем. Срби морају сами да се брину о својој личној и имовинској сигурности, јер држава Србија не пружа адекватну заштиту. Игор је поделио причу о томе како су морали сами да спашавају своје комшије из НАТО хеликоптера када су војници покушали да их отму.

На крају, Игор је истакао да су српски медији из централне Србије потпуно заборавили на Србе јужно од Ибра. Ова медијска изолација додатно доприноси осећају напуштености и заборављености међу Србима у овом делу Косова и Метохије.

Извор: Србин.инфо


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *