Фото: С. Пикула/НАТО убијао српску децу
На GOV.UK (www.gov.uk) који обезбеђује Државна дигитална служба (ГДС), као део Кабинета, објавила је 6. октобра 2024., саопштење за јавност, да је више од 1.000 британских војника започело једну од највећих вежби ове године на Балкану. Поред Румуније, лажне државе Косово, Грузије, Хрватске и Молдавије, укључена је и Србија!

Текст преведен у целости са GOV.UK:

1.000 британских војника показује посвећеност источној Европи у вежби НАТО-а

Више од 1.000 британских војника започело је једну од највећих вежби ове године на Балкану, показујући посвећеност Велике Британије безбедности региона.

Обука ће развити способност Велике Британије да делује заједно са савезницима у НАТО-у и подвлачи посвећеност Британије источној Европи.

Са 18 активности које се одвијају током три месеца, једна од изузетних вежби обуке у оквиру операције Челонија укључује распоређивање трупа Уједињеног Краљевства на Косову. Ове трупе су стигле амфибијским искрцавањем на плажу без успостављене инфраструктуре, преко водеће у свету моторизоване плутајуће платформе.

Ова вежба се одвија у близини поморске базе Паша Лиман у јужној Албанији.

Министар оружаних снага Лук Полард рекао је:

Ове вежбе показују нашу непоколебљиву посвећеност да будемо уједињени са нашим савезницима и да радимо руку под руку на јачању наше колективне безбедности. Велика Британија је одувек имала велико присуство на Западном Балкану и важно је да покажемо уједињени фронт како бисмо осигурали регионалну безбедност.

Блиско сарађујући са нашим НАТО партнерима, демонстрирамо наше заједничке напоре да очувамо мир, стабилност и безбедност у региону.

Искрцавање су предводиле Стратешке резервне снаге (СРФ), група од 600 припадника војске која је била у приправности да се распореди у року од две недеље ако притисци у региону ескалирају. 2024. СРФ предводи 1. батаљон Краљевског јоркширског пука.

Сценарио је захтевао услуге Мекефлоте-а, водеће модуларне моторизоване плутајуће платформе у свету која може да пристане на крмену рампу брода, да се утовари тешким војним хардвером (укључујући камионе и главне борбене тенкове ако је потребно), превезе терет до плаже и омогућити истовар терета.

Да ставимо у контекст размере операције, на плажу је спуштено 26.000 линеарних метара возила и опреме. Сва опрема је довезена у Албанију из Велике Британије на Ро-Ро броду Хартланд Поинт од 13.500 тона.

Краљевско ваздухопловство је такође спровело обуку у региону како би осигурало да сво особље има обуку која им је потребна да бисмо били сигурни код куће и јаки у иностранству.

Британска војска је раније била распоређена на Косову, са 200 припадника (1. батаљона) Краљевског пука принцезе од Велса (ПВРР) послатог у земљу прошле године под командом НАТО-а, након повећања тензија на северу земљи.

Друге нације укључене у ове кључне вежбе са УК укључују Србију, Румунију, Косово, Грузију, Хрватску и Молдавију.

Ова вежба поново потврђује посвећеност Уједињеног Краљевства нашим савезницима у региону. Док Путин наставља своју илегалну и безобзирну инвазију на Украјину и агресивно држање, од виталног је значаја да Уједињено Краљевство доследно ради заједно са нашим савезницима у НАТО-у како би показало јединствен фронт наше колективне снаге.

Од нашег сталног присуства на Косову, до наше подршке против дезинформација у Босни и Херцеговини, Уједињено Краљевство остаје потпуно посвећено одржавању демократије и подршци нашим савезницима на Западном Балкану.

Извор: GOV.UK (Текст превео админ Косовске Истине)


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *