Фото: Марко Лукунић//PIXSELL
Александар Вучић поново потписао срамну декларацију против Русије. Ставио је свој потпис на исти документ на који се и представник сепартиста, Вјоса Османи, потписала.

Владимир Зеленски отпутовао је по први пут у Хрватску како би учествовао на самиту у Дубровнику. Хрватска је позвала српског министра спољних послова на овај самит на Балкану, али је Александар Вучић одлучио да не пропусти овај “велики” самит на Балкану и отишао је у Дубровник и опет потписао декларацију против Русије. Ставио је свој потпис поред потписа Вјосе Османи, тзв. председнице лажне државе “Косово”.

Важно је напоменути да су две државе одбиле да буду на овом самиту, председник Мађарске – Орбан и премијер Словачке Роберт Фицо.

Српски медији на сваки могући начин крију информацију о декларацији коју је заједно са Вјосом Османи, Александар Вучић потписао. Али зато режимске медије пишу како Вучић наводно “држи српске столице, поштује територијални интегритет Украјине, али не уводи санкције Русији”. Нигде у режимским медијама нема текста где може да се види какву декларацију је потписао, између осталог “чврсту посвећеност привођењу правди оних појединаца одговорних за злочине агресије, злочине против човечности и ратне злочине почињене током агресорског рата Русије против Украјине.” Да ли то Вучић хоће да хапси Владимира Путина? Колико је до сада Вучић декларација потисао против Русије у име Србије? Режимски медији нису до сада ниједном објавили текст декларација које је Вучић потписао.

Уместо тога наставља се манипулација народа и настављају се велеиздајнички потези Александра Вучића у сваком погледу и у свим аспектима.

Деклерација преведена у целости:

ДЕКЛАРАЦИЈА САМИТА УКРАЈИНА – ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА ДУБРОВНИК

Ми, премијер Андреј Пленковић и председник Володимир Зеленски као судомаћини, као и председница Вјоса Османи, председник Јаков Милатовић, председник Александар Вучић, председница Наташа Пирц Мусар, премијер Еди Рама, председница Савета министара Борјана Кришто, премијер Димитар Главчев, премијер Киријакос Мицотакис, премијер Христијан Мицкоски, заменик премијера и министар спољних послова Михаи Попсои, министар спољних послова Луминица-Теодора Одобесцу, министар спољних послова Хакан Фидан из Комисије 9. октобра 2009. године 24 у Дубровнику, Хрватска, по трећи пут у формату самита Украјина – Југоисточна Европа.

Наш данашњи рад се заснива на разматрањима и закључцима првог и другог самита Украјина – Југоисточна Европа, одржаних у Атини, Грчка 21. августа 2023. и Тирани, Албанија, 28. фебруара 2024. године.

Данас, као учесници Дубровачког самита, издајемо следећу Декларацију:

1. Прошло је скоро 1000 дана од почетка руске војне инвазије на Украјину. Најоштрије осуђујемо овај ничим изазван, неоправдан и противзаконит руски агресорски рат против Украјине. Агресорски рат Русије је злочин против украјинског народа; флагрантно кршење међународног права, укључујући Повељу УН; и велика претња миру, безбедности и стабилности југоисточне Европе, целог европског континента и света у целини.

2. Наша подршка независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународно признатих граница остаје апсолутна. Поново потврђујемо нашу непоколебљиву посвећеност пружању континуиране вишестране подршке Украјини и њеном народу онолико дуго колико је то потребно.

3. Изражавамо поштовање и саосећање са украјинским народом, који се храброшћу, издржљивошћу и херојством одупире руској оружаној агресији од 2014. године.

4. Надовезујући се на Заједничку декларацију Првог парламентарног самита Међународна платформа за Крим, усвојена у Загребу 25. октобра 2022. године, резултати 4. самита Међународне платформе за Крим, одржаног у Кијеву септембра 2024., истичемо нашу непоколебљиву посвећеност обнови Суверенитет и територијални интегритет Украјине, укључујући Крим, даље
пружајући Украјини свеобухватну помоћ у супротстављању агресији Русије.

5. У потпуности подржавамо исходе Самита о миру у Украјини, одржаног у Швајцарска у јуну 2024. Пут ка свеобухватном, праведном и трајном миру јер Украјина може бити заснована само на међународном праву, укључујући Повељу УН. И с тим у вези, поново потврђујемо нашу подршку украјинској формули мира председника Украјина Володимир Зеленски као суштински оквир за обнављање таквог мира. Изражавамо нашу подршку напорима Украјине у овом правцу и наглашавамо наше спремност да активно учествује у спровођењу тачакa Peace Formule.

6. Позивамо целу међународну заједницу, у својим напорима да обнови међународни мир и безбедност на глобалном нивоу, да интензивира своју подршку Украјини у њеној текућој борби за слободу, независност и територијални интегритет. Истовремено, позивамо све земље да не пружају материјалну или другу подршку руском агресорском рату. Подсетили смо важност усклађивања са одлукама и мерама заједничке спољне и безбедносне политике Европске уније.

7. Истичемо да је неприхватљив било какав облик агресије на суверену државу. Све земље морају се уздржати од претње или употребе силе против територијалног интегритета, суверенитета или политичке независности било које државе. У том контексту истичемо да су повлачење руских трупа и војне опреме са читаве територије Украјине, прекид непријатељстава и успостављање пуне контроле Украјине над њеним државним границама услови о којима се не може преговарати за успостављање мира.

8. Најоштрије осуђујемо све покушаје Русије да насилно и незаконито анектира делове територије Украјине. Такви покушаји представљају очигледно кршење међународног права, укључујући Повељу УН, као и суверенитет и територијални интегритет Украјине. Аутономна Република Крим, Град Севастопољ, Доњецка, Херсонска, Луганска и Запорошка области су саставни делови Украјине. У том контексту, сматрамо ништавим такозване „изборе“ које је Русија одржала у марту и септембру 2024. на територији Украјине.

9. Понављамо нашу одлучност да интензивирамо заједничке напоре како бисмо осигурали даљи напредак и међусобну подршку партнерима из југоисточне Европе, Украјини, Републици Молдавији и Грузији на њиховом путу ка чланству у ЕУ на приступу заснованом на заслугама. Улазак ових нових чланица у Европску унију је најбоља гаранција регионалне стабилности, безбедности и просперитета. Поздрављамо отварање преговора о приступању ЕУ са Украјином, као и са
Босне и Херцеговине и Републике Молдавије.

10. Поздрављамо да су савезници на Вашингтонском самиту НАТО-а поновили своју посвећеност да наставе да подржавају Украјину на њеном неповратном путу ка пуној евроатлантској интеграцији, укључујући чланство у НАТО-у.

11. Поново наглашавамо нашу чврсту посвећеност привођењу правди оних појединаца одговорних за злочине агресије, злочине против човечности и ратне злочине почињене током агресорског рата Русије против Украјине.

12. Примећујемо ратификацију Римског статута Међународног кривичног суда од стране Украјине као важан корак ка правди за најтеже злочине од значаја за међународну заједницу и наглашавамо важност обезбеђивања способности Суда да у потпуности спроводи своју надлежност.

13. Сагласни смо да ћемо наставити сарадњу и фокусирати наше напоре на ослобађање свих ратних заробљеника, незаконито заточених лица и повратак свих илегално депортованих и присилно пресељених Украјинаца, посебно деце.

14. Слажемо се да се теме безбедности хране и деминирања укрштају и међусобно појачавају. У складу са закључцима Међународне донаторске конференције о хуманитарном разминирању у Украјини, која је одржана у Загребу 11. и 12. октобра 2023. године, разговарали смо о разминирању у контексту опоравка Украјине, као кључном првом кораку ка сигурном повратку људи и обнављање привредне и пољопривредне делатности. Сигурност хране не сме бити наоружана. Украјинске пољопривредне производе треба безбедно и слободно давати заинтересованим земљама. У том смислу, слободна, потпуна и безбедна комерцијална пловидба, у складу са међународним правом, као и приступ морским лукама у Црном и Азовском мору су од кључне важности. Напади на трговачке бродове у лукама и дуж целе руте, као и на цивилне луке и цивилну лучку инфраструктуру су неприхватљиви.

15. Истичемо критичну важност енергетске безбедности Украјине, посебно узимајући у обзир предстојећу зиму. Украјинске електране и енергетска мрежа и даље трпе огромну штету као резултат систематских и намерних напада Русије. Данас смо испитали опције да појачамо наше напоре – укључујући даљу мобилизацију приватног сектора – у обезбеђивању Украјине опремом и финансијским средствима потребним за ублажавање последица. Такође наглашавамо потребу за већом координацијом и планирањем на регионалном нивоу и за ефикасним интерконекторима електричне енергије како би се апсорбовао шок штете изазване руским нападима.

16. Такође наглашавамо да свако коришћење нуклеарне енергије и нуклеарних инсталација мора бити безбедно, обезбеђено, заштићено и еколошки прихватљиво. У овом контексту наглашавамо да се Запорошка нуклеарна електрана мора вратити под пуну суверену контролу Украјине и радити безбедно и безбедно у складу са седам неопходних стубова ИАЕА и пет конкретних принципа и под њеним надзором.

17. Изражавамо нашу посвећеност да наставимо да учествујемо у текућем и послератном опоравку и обнови Украјине, како бисмо омогућили украјинском народу да обнови своју земљу, ангажујући све релевантне партнере, укључујући приватне компаније и међународне финансијске институције, у циљу обезбеђивања финансијске подршке , инвестиције и стручност потребне да би се осигурала просперитетна будућност Украјине.

18. Не може бити слободне, мирне и просперитетне Европе без слободне, мирне и просперитетне Украјине. Посвећеност учесника самита Украјина-Југоисточна Европа у Дубровнику овом циљу и даље је чврста.

Линк декларације (кликните на слику):

Повезан чланак:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *