У недавним дешавањима, истакнути руски медијски канали отворено су критиковали председника Србије Александра Вучића, приказујући га као издајника који ради против Русије и председника Владимира Путина. Ово је уследило након званичне опомене Марије Захарове и Кремља, а руски ТВ канал „Соловјов лајв“ је преносио оптужбе. Новинар Игор Пшеничников је у емисији истакао да су српски медији, наводно под утицајем владе, покренули антируску кампању. Према његовим речима, крајњи циљ је да се српско јавно мњење помери са проруских осећања на проевропски, антируски став, потенцијално приближавајући Србију Европској унији и НАТО.

Под насловом „Двупло дно Вучићеве игре против Путина“, Соловјов уживо је описао како би Вучићеви поступци могли да поткопају односе Србије са Русијом. У програму се спекулисало да ли ће Кремљ заузети строжи став према Вучићу, посебно након његовог очекиваног одсуства са предстојећег самита БРИКС-а у Казању. Скретањем пажње на српске патриотске опозиционе гласове који Вучића етикетирају као издајника и Србије и Русије, емисија је разбила наратив да је сва српска опозиција искључиво проевропска.

У коментару је такође истакнуто како руски медији оспоравају погрешно схватање да је српска опозиција инхерентно антируска. У емисији су цитирани патриотски настројени опозиционари који отворено подржавају Русију, сугеришући да је српски политички пејзаж сложенији него што се раније приказивало. Овај приказ Вучића као превртника снажно одјекује у Русији, јер се супротставља дуготрајној перцепцији Србије као чврстог руског савезника, постављајући питања о будућим односима између два народа.

Извор: Иван Кирцански

Повезани чланак:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *