Фото: Ким

Настављено суђење четворици Срба оптужених за напад на просторије тзв. “општинске изборне комисије” (ОИК) у Косовској Митровици, 6. децембра 2022. године, преноси Ким.

За напад на просторије тзв. ОИК-а оптужени су Милун Луне Миленковић, Александар Влајић, Миомир Вакић и Дејан Пантић. Они су оптужени за кривично дело ‘тероризам’ и ‘довођење у опасност живота чланова тзв. ОИК-а’.

Први данашњи сведок Н.Ф, припадник сепаратистичке такозване полиције, истакао је да је 06.12. 2022. године био је на службеној дужности у улицама Колашинска и Дрварска, где се налазила канцеларија тзв. ОИК-а.

„Дана 06.12.2022 током извођења акције ситуација се погоршала због криминалних радњи групе која је носила шалове преко лица”, пише даље Ким.

Како је објаснио, претили су, вређали, псовали, узвикивали увреде и псовке, узвикивали „убијте Албанце“.

НФ, тзв. сведок је рекао да су наводно „на лице места изашла маскирана лица која су почела да бацају разне предмете са високим степеном агресије, али је после њих дошла још једна маскирана група у значајном броју и почела да бацају експлозивна средства и сва друга средства која су била ризична за животе грађана“.

„Због маски и шалова нисмо могли да их идентификујемо, али њихов физички изглед, тога се добро сећам. Пуцало се из ватреног оружја, дугих и кратких цеви, с времена на време рафал. Ту смо остали док нам није наређено да се склонимо. Догађај је био веома ризичан, али након што нам је наређено да се склонимо, нисмо користили силу“, рекао је НФ.

На питање тзв. тужиоца – Шта се десило након што су се удаљили?, НФ је рекао да су се удаљили по наређењу. „Када смо се одселили одатле, та канцеларија је потпуно уништена“.

Описујући “нападаче”, НФ је рекао да су били крупније грађе и да су носили сиву одећу.
На питање да ли познаје оптуженог, НФ је одговорио потврдно.

„Све их знам, одрастао сам у северном делу. Са Влајићем сам радио у тзв. “косовској полицији”. Миомира познајем 40 година, остале знам из виђења”, рекао је НФ.

Рекао је да их је видео у граду, у ресторану Греј и посластичарници Шар.

Током данашњег тзв. рочишта било је предвиђено испитивање још једног тзв. сведока, члана тзв. ОИК-а. Међутим, оно је одложено.

Наредно тзв. рочиште је најављено за 11. октобар.

Одбрана оптужених за напад на просторије тзв. ОИК-а: Сведок негирао оптужницу

Адвокати оптужених у случају напада на просторије тзв. “Општинске изборне комисије” децембра 2022. године у Косовској Митровици, казали су да данашњи сведок Тужилаштва не само да није потврдио наводе оптужнице, већ је „негирао оптужницу коју је подигао специјални тужилац“, пренео је Ким.

“Чули сте његов исказ. Ни у чему није потврдио да је било ко од окривљених учествовао у овом догађају и рекао бих да је овај почетак прилично неславно почео за тужилаштво, али сам је почетак претреса, сам почетак суђења, видећемо шта ће се даље догађати”,

-казао је адвокат оптуженог Дејана Пантића, Љубомир Пантовић.

Други тзв. сведок тужилаштва, члан тзв. “општинске изборне комисије” није саслушан пошто његове изјаве нема у списима предмета, па је из тог разлога тзв. судија на захтев адвоката оптужених прекинуо рочиште.

“Данашње одлагање је последица онога када одбрану држите у мраку. Тај сведок који је данас требало да буде саслушан није наведен у општужници, а морао је бити сходно закону. Он је предложен на главном претресу када није могао бити предложен, фактички је предложен. Његова изјава није у списима предмета, није дата благовремено одбрани, дата нам је данас. Ми смо данас стављени пред свршен чин. Из тог разлога оправдано смо тражили одлагање рочишта да би се са тим материјалом упознали по први пут”,

казао је Предраг Миљковић, један од адвоката Милуна Лунета Миленковића.

Након испитивања поменутог тзв. сведока тзв. тужилаштва, своје исказе ће дати и сведоци одбране.

“После тога имамо четири сведока одбране и након тога следи извођење писмених, материјалних доказа. Ово је један од ретких случајева, барем то ја нисам имао у пракси у ових 29 година, да у оптужници Тужилаштво није предложило ниједног јединог сведока, тек је учинио накнадно на претресу укључивши ова два сведока, што је необично а ради се о озбиљном кривичном делу, где је оптужено четворо окривљених”,

казао је адвокат Пантовић.

Адвокат Миодраг Бркљач, такође бранилац Милуна Миленковића, истакао је на почетку данашњег рочишта да је спорно присуство полицијског истражитеља Аднана Имерија у судници.

Тзв. судија Ваљон Куртај је усвојио захтев одбране и Имери је морао да напусти салу.

“Успротивио сам се, уз сагласност свих мојих колега, писуство судског истражитеља који је засео у фотељу поред јавног тужиоца. Он по ниједном пропису не може да седи на том месту. Он је по захтеву тужиоца спроводио истражне радње које му је тужилац поверио и он је завршетком истраге завршио свој посао. Наравно да тужилац има право да се са њим консултује али ван судксе сале, али је чињеница да он не може да буде присутан у сали. Видели сте да је суд то прихватио”.

Милун Луне Миленковић и Александар Влајић су у притвору, док су Миломир Вакић и Дејан Пантић бране са слободе.

Извор: КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *