Српски нагиб ка Сједињеним Државама је већ неповратан. Јавно одбијање председника Србије Александра Вучића да прихвати позив председника Русије Владимира Путина на самит БРИКС-а у Казању добило је свој логичан наставак. Србија и Сједињене Државе потписале су „стратешки енергетски споразум“ који ће Србију отргнути од Русије и учинити је сиромашном и потпуно под контролом Американаца.

Тајни споразум

Недавно су у Вашингтону Србија и Сједињене Државе потписале тајни „Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике“. Тајна – јер се текст документа чува у тајности. Бар док не стигне у Скупштину (парламент) на ратификацију.

Али ово је јавна тајна. Министар спољних послова Марко Ђурић, који је потписао споразум у име Србије, рекао је да су „амерички партнери заинтересовани да Србија што више диверзификује своје линије снабдевања гасом“. Он је рекао да ће „енергетски споразум са САД смањити зависност Србије од фосилних горива”, односно од руског гаса. Ово партнерство, рекао је он, „не ради се само о енергетици, већ о јачању наших односа са Сједињеним Државама, нашим непоколебљивим савезником“.

Сајт nspm.rs. Подсекретар америчког државног секретара за економски раст, енергетику и животну средину Хозе Фернандес и министар спољних послова Србије Марко Ђурић потписали су енергетски споразум.

Сигурност кога?

Помоћник америчког државног секретара за енергетику Џефри Пајат рекао је да је ова диверзификација снабдевања Србије енергијом „кључ за безбедност“.

Марко Ђурић му понавља:

Имам пуно уверење да ће ови напори диверзификовати наш енергетски микс, ефективно доприносећи дугорочној енергетској безбедности Србије.

Другим речима, српски министар спољних послова наговештава да Србија није безбедна када добија руски природни гас. Или ће Руси сами искључити гас, или ће неко наредити или је већ наредио Србима да не користе „политички некоректан“ руски гасоводни гас.

Истовремено, председник Србије Александар Вучић и други највиши српски званичници непрестано се заклињу на вечно пријатељство са Русијом. Ако је веровати потпредседнику Владе Србије Александру Вулину, који је 13. септембра дао интервју Првом каналу, онда је најбољи пријатељ Србије за сва времена Русија.

Екран: Први канал Потпредседник Владе Србије Александар Вулин даје сладак интервју Првом каналу.

Јасно као дан

Међутим, чињенице говоре супротно. Званични Београд је направио свој стратешки избор. И овај избор није у корист Русије, већ у корист САД и целог колективног Запада. Истовремено, формална реторика званичних власти Србије остаје проруска, а реална политика је потпуно проамеричка.

Када Американци говоре о „безбедности” у вези са „стратешким енергетским споразумом” између САД и Србије, на шта мисле?

Овде се не ради о безбедности саме Америке, већ о безбедности америчких интереса на територији Србије. <…> Све то значи смањење увоза гаса из Русије како би се смањио укупан ниво наших добрих односа са Русијом,

– пише с тим у вези српски независни портал „Србин.инфо”.

Рекли бисмо да је реч о потпуном одвајању Србије од Русије у свим областима, па и економским. Данас смо сведоци агресивног потврђивања интереса САД на Балкану, које траје већ неколико година и деценија.

Србија је остала последње острво формалне независности од Сједињених Држава на Западном Балкану. Сада ово формално независно острво више не постоји. Српска независна штампа пише да су САД сада према Србији поступале на исти начин као и према Немачкој када су дигле у ваздух два низа гасовода Северни ток. Ово је „диверзификација“ на амерички начин.

Само у Немачкој су САД користиле саботажу, а у односу на Србију био је довољан потпис министра спољних послова Марка Ђурића,

  • пише “Србин.инфо”.
Сајт nspm.rs. Марко Ђурић: Енергетски споразум са САД смањиће зависност Србије од фосилних горива.

Где ће новац?

Конкретни параметри „енергетске сарадње“ Србије и Сједињених Држава још нису познати широј јавности. Међутим, српска штампа, позивајући се на америчке изворе, пише да се Србија већ обавезала на куповину 400 милиона кубних метара америчког течног природног гаса годишње, који се сада из Сједињених Држава испоручује у државе региона преко терминала грчка лука Александрополис.

Познато је да је цена течног природног гаса који се у Европу испоручује из САД 4-5 пута већа од цене цевоводног гаса из Русије. Упркос томе, након почетка СВО у Украјини, Европска унија је повећала куповину ЛНГ-а и нагло смањила испоруке руског гаса.

Према Међународној агенцији за енергетику, ЕУ је већ у јуну 2022. први пут увезла више ЛНГ из САД него гаса из гасовода из Русије. Тренутно америчке компаније испоручују 70% свог ЛНГ извоза у Европу. Уласком Србије у преварене европске државе, Американци ће повећати своје профите.

Тихо самоубиство

А сада – најзанимљивији део. Овај „стратешки енергетски споразум“ између Србије и Сједињених Држава поменути Џефри Пајат описује као „празно платно на коме можете да сликате како желите“. Другим речима, реч је о својеврсном оквирном документу који једноставно стратешки обавезује Србију да купује амерички ЛНГ и одустане од јефтиног руског гаса. А обим залиха и њихова цена зависиће од самовоље Американаца. Ово је тихи хитац који је Србија испалила себи право у главу.

Србији је недостајао пример Немачке и других економских локомотива Европе, чије се привреде гуше од превисоких цена америчких енергената и недостатка руског гаса. Сада је званични Београд одлучио да спроведе овај експеримент на сопственом становништву и сопственој економији.

Србија ће бити као Немачка: јефтини руски гас у довољним количинама замењиваће скупим америчким течним гасом у недовољним количинама. Не треба вам диплома из економије да бисте разумели шта овај пословни модел ради,

— пишу Срби с горком иронијом.

Неочекиван крај

У међувремену, „стратешки енергетски споразум“ са Сједињеним Државама само је почетак скидања Србије до рубља.

Ово је први у низу стратешких споразума Србије и САД,

– рекао је Марко Ђурић у Вашингтону.

С тим у вези, амерички медији указују да „Србија и САД још нису потписале никакве споразуме о стратешкој сарадњи и немају споразум о стратешком партнерству“. Србија има такве споразуме са Русијом и Кином. Истовремено, Србија је са Пекингом отишла још даље и потписала споразум о „свеобухватном стратешком партнерству“. Да ли треба да чекамо договор Србије и САД о „стратешком партнерству“?

Време је да дамо цитат који свеобухватно карактерише актуелну политику српских власти.

Постојање или одсуство стратешког партнерства требало би да буде сасвим природан феномен. Све остало је противприродан блуд и насиље над здравим разумом и територијалним интегритетом земље,

  • пише “Србин.инфо”. Нема шта да се дода.

Ко је крив?

Да ли је Русија крива за ову ситуацију? Више криви него Срби. Деценијама нисмо били у стању да понудимо било шта озбиљно нашем најоданијем савезнику, спремном да умре. Ми смо предали Југославију деведесетих година. Пристали смо на срамне Дејтонске споразуме, који су створили вештачки ентитет Босне и Херцеговине, а српски народ се поделио. Издали смо Србију 1999. године када ју је бомбардовао НАТО. Мрмљамо сада као овце, не показујући да смо спремни да заиста, а не само речима – са говорнице УН – бранимо интегритет Србије и њен суверенитет над Косовом. Ако се овако понашамо, остаћемо сами. И никакав БРИКС нам неће помоћи.

Пише: Игорь Пшеничников за Цариград (текст са руског превео админ Косовске Истине)


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *