фото: Принтсцрен/Јутјуб/СРБИН.инфо

Текст Војина Радовановића преузет са портала Данас. Објављен 15.03.2024.

“Ово је био покушај Мале Крсне 2“ , каже за Данас Давор Калајжић, дипломата и оснивач удружења „Покрет Моба“, један од станара зграде на Вождовцу који су извршили јуче грађанско хапшење активиста СНС-а због наовдне злоупотребе података заштићених законом.

Станари ове зграде на Вождовцу задржали су у згради, а затим и позвали полицију, неколико активиста владајуће Српске напредне странке који су имали спискове с подацима станара, а видео снимак овог дешавања објављен је на Јутјуб каналу СРБИН.инфо, одакле се почео делити друштвеним мрежама.

Како се види на видео материјалу, чији је почетак са надзорне камере мушкарац и жена долазе са списком до поштанских сандучића.

У наставку снимка виде се станари и активисти СНС у ходнику зграде, а Калајжић разговара са једним од њих. Због буке се не разуме најбоље о чему активисти и станари разговарају, а како је све изгледало погледајте у видео снимку испод.

Након што су их станари задржали активсти СНС позвали су своје колеге, те је дошао и директор ПИО фонда Реља Огњеновић, који је те вечери објавио на свом Инстаграм профилу да су у акцији обилажења својих чланова и симпатизера на Вождовцу. На лице места изашла је и полиција, коју су, сходно процедури грађанског хапшења, позвали станари.

Покушали смо да ступимо у контакт са Рељом Огњеновић, али он до објављивања овог текста није одговорио на наше упите да пружи своју страну причу.

Шта се десило након завршетка снимка?

Снимак траје до момента када полицијски службеник станара који снима пита за личну карту, а Калајжић каже за Данас да након легитимисања свих који су у инциденту учествовали, и активиста и станара, полиција даље није поступила по процедури.

Дакле, свако ко види затекне неку особу у извршењу кривичног дела које се гони по службеној дужности, што је случај с бројним кривичним делима, може да изврши грађанско хапшење, а затим мора да позове полицију, која има рок од осам сати да особе затекнуте у вршењу кривичног дела одведе код јавног тужиоца како би тамо били саслушани, Рок почиње од тренутка грађанског хапшења, стоји на сајту Грађанске иницијативе.

Калајжић најављује подношење пријава секрору Унутрашње контроле МУП-а Србије, јер, наводи, полицајци који су изашли на терен нису привели активисте СНС и нису узели доказе, али и због тога што су ти лични подаци неовлашћено, каже, дошли у посед неких трећих лица.

„Унутрашњу контролу ћемо позвати да поведе истрагу које из МУП Вождовац трећим лицима неовлашћено дао наше податке“, рекао је он.

Желе и да Унутрашња контрола, због случаја Мала Крсна, провери колико је грађана уписано у бирачки списак ових седмица при полицијској станици Вождовац.

„Полиција је узела податке од свих и онда је изашла из своје процедуре, нису привели осумњичене и нису спровели истрагу, како то захтева закон“, каже он.

Није им први пут

Калајжић наводи да су активисти дошли први пут дан пред овај догађај.

„Иду од стана до стана звоне и питају „да ли сте Ви Јован Јовановић?“. Ја им нисам отварао, али знам да су синоћ ишли од горњих ка доњим становима“, наводи он.

Он наводи да су активисти СНС имали спискове с именима и презименима станара, али и са њиховим бројевима телефона.

„То је важан детаљ зато што је наша зграда донела одлуку још пре пар месецви да укине, у складу са Законом, списак станара и не постоји могућност да било ко види ко станује у згради. На поштанским сандучићима су само презимена, сем можда на једном или два сандучета. Не постоји ни најмања теоријска могућност да неко вас ослови именом и презименом када му отворити врата“, рекао је он.

Огњеновић га позвао на кафу

Калајжић наводи да је Огњеновић дошао на позив активиста СНС, те да је са њим стигао и Марко Тодосић, директор Завода за социјалну заштиту у року од два-три минута.

„Господин Огњеновић био је веома коректан у свом понашању, јер смо и ми били у свом. Била је велика галама, људи су негодовали, али физичког контакта није било. Није било ни потребе за тим, јер институт грађанског хапшења има један своју динамику који не подразумева насиље“, описује Калајжић.

Ко је Реља Огњеновић и чиме се кандидовао за директора ПИО фонда?

Од Огњеновића је, каже, добио и позив на кафу, што се чује на снимку, како би поразговарали о свему. Позив неће прихватити јер не жели, каже, да има ништа ни са припадницима власти, али ни „лажне опозиције који су прихватили да убиру плодове од противуставних и противзаконитих избора“.

„Рекао сам им да штите своје припаднике, што је логично, али није логично да их штитите од последица због чињења законом забрањених активности. Тиме постајете саучесници“, каже Калајжић, препричавајући свој разговор са активистима СНС.

„Мала Крсна 2“

Наш саговорник понавља да је ово покушај нове „Мале Крсне“.

Калајжић је раније за СРБИН.инфо рекао да има дојаву да се људи из села око Вождовца уписују у вождовачки бирачки списак, али да потврде још нема. Грађане позива да ако имају неки доказ да то јаве покрету „Моба“.

„Ми у нашој згради до сада нисмо имали овакве инциденте, али је било долазајка партијских теренских радника, али није било никаквих инцидената. Али изгледа да је праг дражи достигао одређен ниво и да грађани нису спремни да наседају на такве приче. Чини ми се да је дошло до просвећености грађана“ сматра он.

Наш саговорник сматра да су избори 17. децембра довели до отрежењења.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *