Током јучерашњег обраћања господина председника поводом стању на Косову и Метохији, јавности су представљене одређене мере и решења за превазилажење овог неиздрживог стања у коме се налази српско становништво.

С обзиром да су „мере“ претпоставља се, писали чланови Српске листе и стручњаци који о животу Косову знају колико и о нуклеарној физици, овим саопштењем желимо да ми њему предложимо „мере“, како би се истински бар за мало побољшао животни статус српског становништва које се свакодневно све више исељава са овим простора.

Мера 1. Премештање Канцеларије за КиМ и њених службеника из Београда на Брњак, Јариње, Мердаре и остале административне прелазе, како би свакодневно могли да гледају намучен и напаћен народ који тамо пролази и бежи од режима Аљбина Куртија којем је свакодневно изложен. Затим, господина Петковића устоличити на Брњаку, у близини двора Јелене Анжујске. Наравно, обезбедити им по један контејнер, па нека виде како и то изгледа, јер лако је причати из удобних фотеља из престонице.

Мера 2. Смена градоначелника и осталих чланова Привремених органа који су својим чињењем и нечињењем угрозили опстанак српског народа на КиМ. Пример је више, навешћемо неке: Срђана Вуловића који је прећутао дозволио изградњу војно-полицијских база у Зубином Потоку; Љиљане Шубарић, познате као „Бушотина“. Жена која не зна да ли је пошла или дошла, али је покушала да поклони 17 хектара општинске земље, која и данас толерише дивљу градњу у Грачаници, чиме се албанизује ова српска средина; Далибора Јевтића, јер као министар за повратак није вратио ниједног Србина који је насилно протеран…

Мера 3. Смена појединих директора здравствених установа широм КиМ, јер су својим радом или нерадом много пута ускратили здравствену заштиту становништву. Примери: Директори КБЦ Косовска Митровица (клинички центар само по имену), Златан Елек и Драгиша Миловић, они су ову здравствну установу довели у стање да више личи на мртвачницу него болницу. О условима за лечење много тога би имали да Вам кажу и грађани. Онда, директор КБЦ Приштина, Братислава Лазића који је изабрао парцелу за градњу болнице у Грачаници на којој је забрањена градња. Услови у болници су катастрофални, управа је истерана из приватне куће, јер није платила кирију више од две године, људи се лече у контењерима. Болница у Штрпцу која је изграђена, опремљена и никада отворена. О томе у каквом је стању сада „хвалио“ се више пута Далибор Јевтић.

Мера 4. Смена многих директора Социјалних центара на КиМ који до сада нису урадили социјалну карту становништва, па зато и могу да исплаћују социјалну помоћ својим рођацима који бораве у централној Србији, док се народ који овде живи храни из народних кухиња. Колико су оштетили буџет Републике Србије знате Ви боље од нас.

Мера 5. Санкционисати све руководиоце који су омогућили себи или другим лицима да примају по неколико плата, који притом упошљавају и људе који не живе на КиМ, нити на било који начин доприносе овом народу.

Мера 6. Оставке свих посланика СЛ у косовском парламенту који у последње три године имају мање од 3 минута говора на седницама Скупштине, а више од 3 хиљаде евра месечних примања.

Мера 7. Смена и покретање истраге против свих лица који су помоћ намењену народу на КиМ (пољопривредне машине, тракторе, грађевински материјал, електронску опрему) фактурисали по 2-3 пута већим ценама од реалне, док у већини случајева та помоћ није стигла до оних којима је стварно била потребна.

Мера 8. Смена директора школа који су угрозили квалитет образовања родбинским и партијским запошљавањем јер друго и не постоји на простору КиМ. Исто применити и за свакога за кога се утврди да је коруптивним деловањем уништио школске објекте и имовину школа. Наравно, сагласност за бројне поступке у овој сфери добијала се од начелника Школске управе.

Мера 9. Покренути истрагу о стеченој имовини функционера са КиМ коју поседују широм Србије, све нелегално стечено одузети и поделити расељенима са КиМ који још увек живе у колективним центрима и контејнерима. Таквих има много, најбољи показатељ су имовинске карте, на основу којих се може закључити да су ти „једини легални представници Срба на КиМ“, како их назвасте, у међувремену постали милионери.

Мера 10. Омогућити приступ медијима онима који су спремни на аргументовано критикују локалне руководиоце јер су сада под стакленим звоном и не боје се критике коју не могу сви да чују.

У Зубином Потоку,
    14.09.2024


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *