Претходних дана је Александар Вучић пекао палачинке, уштипке, играо кошарку, боксовао, обилазио путеве, пловио Дрином, јео врућу прасетину… и лобирао за инострану компанију Рио Тинто. Како је сада најавио наредних дана и месеци, обараће руке с Рио Тинтом. То је његов закључак после разговора са грађанима и представницима те компаније о пројекту Јадар.

Косово и Метохију није поменуо од превише “занимљивих” и свестраних активитета.

Једине страхове које има председник Србије Александар Вучић, како он каже, “код ових овде који то раде, Рио Тинта да ће да мање пара уложе у заштиту животне средине и наших вода да би имали много већи профит.”

Опасност од опадање нивоа подземних вода и загађења водотокова

Рударски инжењер из Крупња Боривој Поповић изложио је у Љубовији, током расправе о литијуму, како ће отварање рудника у долини Јадра утицати на опадање нивоа подземних вода, што ће довести до суше и трајних последица за овај крај.

„Први проблем је што ће услед подземне експлоатације доћи до снижавања нивоа подземних вода, јер је вода у рудном телу под притиском, а што ће довести до пресушивања извора и бунара који се налазе на токовима који хране рудно тело“, рекао је Поповић.

Површину на којој ће се то догодити је, како је казао, у овом тренутку тешко одредити, али треба рачунати на сва околна села.

„Спуштањем нивоа подземних вода, доћи ће и до спушатња нивоа капиларне воде што ће довести до сушења дрвећа и смањења приноса“, истакао је рударски инжењер.

Проблем ће се, истиче, појавити непосредно након што се започне екслоатација и за већи део простора је трајан.

Пројекат рударења литијума у ​​долини Јадра изазвао је велику забринутост због потенцијалног загађења водотокова. Становници и еколози су изразили страхове да би ископавања могли довести до неповратног уништења пољопривредног земљишта и залиха пијаће воде.

Душко Кузовић је описао могући сценарио:

“Рецимо да дође до загађења воде у Јадру и да се то загађење открије за 48 сати. То загађење које је излило у Јадар је преко Дрине и Саве дошло у Београд. У два милиона чаша сваког сата београдски водовод испоручи воде. Значи за два милиона чаша у једном сату, пута 24 сата.

Значи, нико није приметио. Тек за 48 сата је откривено. То загађење је дошло у Макиш, абсорбовано. И неко је рекао, стани, више не можемо да користимо воду. Два милиона Београђана мора да похрли да купи воду у продавницама.

Стицајем околности био сам у Ужицу када је проглашено да вода из јавног водовода није за коришћење, због црвених алги које су се појавиле на врутцима. Опет грешком власти. Ја сам гледао како изгледа у продавници јагма за флашом воде. Како се људи туку за један литар воде. Како један литар воде са 25 долази на 75, на 150, на 175 динара у року од два сата.

То сам гледао у Ужицу, које има 75. 000 становника. Београд има само двадесет пута више.

Значи у том тренутку, Београд се ставља ван снаге. И ја питам власти, у случају таквог акцидента, да ли је град у стању да обезбеди три литра воде за сваког од два милиона Београђана наредних десет година, док се не санира проблем.”


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *