Народни покрет Срба са КиМ-а „Отаџбина“

„Неуспешан, јалов покушај блокаде административих прелаза тзв. Удржења расељених Срба умногоме подсећа и мирише да је то урађено у договору са властима у Београду. Помало личи и на оно што се дешавало у Бањској али, на сву срећу, овог пута без жртава“, огласио се данас Народни покрет „Отаџбина“. У овом потезу виде „политички рукопис никог другог до Александра Вучића“.

Из Отаџбине поручују да су захтеви који су изнети након постављања блокада сасвим оправдани, али кажу да је за реализацију и испуњење „потребна одважност, мушкост и деловање без политичких калкулација“.

„Све то недостаје председнику Србије. Довољно је било да се Приштина само закашље а земље Квинте попреко погледају председника Србије, па да се одмах престане са блокадом. Класична трговина Александра Вучића са јужном српском покрајином одрађена као и много пута до сад“, оцењују.

Цена опстанка на власти је територија

Осврнули су се и на потврду изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине – да је повучено писмо које је у децембру прошле године Европској унији упутила бивша српска премијерка, Ана Брнабић, у ком је изразила резерве, односно црвене линије, по питању делова Охридског споразума.

„После само пар дана то писмо је повукла. И то личи на председника Србије. Зарад избора од 17. децембра прошле године показује резерве према нечему што је сам прихватио а чим су избори завршени, резерве су нестале. Шта год да је, Србија и српски народ у својој историји од Александра Вучића већег издајника нису имали. Цена његовог опстанка на власти је територија, презицно, 17% онога што чини државу Србију“, поручили су.

Међутим, „Отаџбина“ сматра да је блокада прелаза нешто друго.

Кажу да су тзв.приштински званичници „јако рањиви“ на затварање путева који воде ка централној Србији, односно Европској унији.

„Претерано нервозна реакција министара у влади самопроглашене републике Косово Гервале и Свечље управо то доказује. Они говоре о наводним шовинистичким и расистичким поступцима оних који држе блокаду. Траже од српске полиције да заштите грађане албанске националности који имају уредна документа. Српску полицију су оптужили да не ради свој посао“, додају из Отаџбине.

Овај покрет се делимично слаже са тзв. приштинским званичницима, односно у у погледу тога да „полиција не ради свој посао како треба“.

„Јер да ради, нико не би могао по Уставу и закону Републике Србије да прође територијом државе а да нема документа које издају званични органи Републике Србије. Сепаратистичка документа које показују становници албанске националности су супротна важећем Уставу Републике Србије“, констатовали су.

Са друге стране, оцењују да су „подвала“ дисклајмери који су постављени на прелазима а на којима стоји да пропуштање лица са тзв. “косовском документацијом” не значи признање сепаратисичког Косова.

„И међународно право такву појаву не познаје. Оно што још боли и на шта су рањиви министри у влади самопроглашене републике Косово јесте евентуална забрана робе која кроз централну Србију иде пут јужне српске покрајине. Какво лицемерје. Не дозвољавају да роба из остатка Србије дође на Косово и Метохију а воле да кроз остатак Србије роба из свих делова Европе стигне у јужну српску покрајину“.

Из „Отаџбине“ додају да српски школски уџбеници не могу да се унесу на Косово и Метохију за ђаке и студенте, те оцењују да ће идеја о реципроцитету коју заговарају „остати само пуко слово на папиру“.

„Фотеља председника Србије Александра Вучића је најважнија ствар на свету. И она ни на који начин не сме да се угрози. Па ни тиме да се српски школарци уредно снабдевају књигама и уџбеницима“, закључују из Народног покрета „Отаџбина“.

О блокади прелаза

„Удружења грађана косовско-митровачког округа“, у петак је у вечерњим сатима блокирало поједине прелазе између територије јужне српске покрајине Косова и Метохије и централне Србије, са српске стране.

Иако са много мање људи него што је планирано, према потврди организатора, блокирани су били прелази Јариње, Мердаре, Брњак као и прелаз Кула на путу Пећ-Рожаје са црногорске стране за возила и путнике са тзв. “косовским документима”. Са друге стране, тзв. косовски МУП је потврдио да су за викенд постојале блокаде код три прелаза – Јариња, Мердара и Брњака.

Блокаде су најављене свега два дана након нове акције тзв. “Косовске полиције” у којој је затворено више српских институција, уз наводе организатора да ће трајати све до испуњења њихових услова.

Међу њима су повлачење тзв. “Косовске полиције” са севера Косова и Метохије и враћање институција Србима, те да КФОР преузме контролу над северним делом Косова и Метохије.

Непосредно након што су блокаде постављене у петак, сви прелази су несметано радили, односно нису затварани са сепаратистичке стране.

Затварање једног од њих је, Брњака, међутим, уследило пар сати касније, уз наводе приштинских тзв. званичника да маскирани људи онемогућавају Албанцима да наставе путовање, и оптужбе на рачун српске полиције, да не реагује. И истих је разлога, како тврде у Приштини, убрзо затворен још један прелаз – Мердаре.

Међутим, већ наредног дана, а упркос најавама организатора, из Приштине је стигла потврда су блокаде уклоњене, те да су сви прелази отворени са сепаратистичке стране.

Извор: КоССев (уз извеснo уређивање текста администратора Косовске Истине)

Марко Јакшић:

„Србија и српски народ у својој историји од Александра Вучића већег издајника нису имали. Цена његовог опстанка на власти је територија, презицно 17 одсто онога што чини државу Србију“


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *