Пише: Проф. Давор Калајжић 27/08/2024 

Дисклејмер*
Овај текст није покривалица режиму за издају и продају АП КиМ, за коју ће морати да положе рачун народу. Издаја и издајници АП КиМ и даље су национални проблем број 1.

Ако изађемо из оквира медијске контаминације коју производе националне фреквенције и пратећи смрадоиди, сусрешћемо се са суровом литијумском истином коју износи европска штампа. Па да погледамо шта о томе пише аустријско-немачки „Стандард“ (Der Standard) и „Клајне Цајтунг“ (Kleine Zeitung).

Средином 2023. објављени су текстови под називом „Lithium von der Koralpe: Erzabbau soll 2025 beginnen“ (Литијум из Корушких Алпа, рударење за почетак 2025.), а потом и „Трагање за компромисом – ЕУ литијум се држи планова за фабрику литијума у Корушким Алпама“ (Suche nach Kompromiss – European Lithium bleibt an Plänen für Lithiumwerk auf der Koralm dran).

Потом су уследиле серије текстова који се набројати не могу, а сви имају исти заједнички именитељ – нема копања литијума у Аустрији. Узгред, студија из 2011. предвиђала је да рудник стартује 2013.
Није и неће стартовати.

Зашто?

Из објављених текстова јасно се види. Услед енормних трошкова копања и екстракције литијума, у садејству са непоправљивом штетом по околину, Аустрија је компанији ЕУ Литијум АД Лимитед са седиштем на Девичанским острвима, која је хтела да отвори рудник у Корушкој, наложила да се прерада ископане руде у литијум и батерије, пребаци у Саудијску Арабију (!!).

Наиме, трошкови електричне енергије потребне за прераду у Волфсбергу и пратећа „зелена“ штета, су толики да превазилазе могућу зараду.

Тако је Дитрих Ванке, извршни директор ЕУ Литијум АД Лимитед, био принуђен да потпише уговор о пребацивању прераде литијума са саудијском компанијом Обеикан.

Ванке наводи да је вађење чистог литијума из руде енергетски интензивно и захтева гас. Повећане цене гаса услед рата у Украјини, значиле би „три четвртине милијарде долара додатних трошкова.

“Морамо отворено рећи да Европа није конкурентна за ове индустрије да би осигурала енергетску транзицију. Од планиране инвестиције од 350 милиона евра за изградњу фабрике литијума у Волфсбергу и пратећих 400 радних места неће бити ништа“.

У каснијем разговору, објаснио је да „зелене штете“ нема на песку, а да су очекивани пратећи „оперативни трошкови“ око 750 милиона еура, па је то додатни разлог неисплативости целог пројекта.

На питање о утрошку воде, Ванке је цинично одговорио – нећемо десалинизовати море.

Дакле, Аустрија је одустала од копања литијума, иако се налазиште у Корушкој сматра највећим у Европи!

А сада да склопимо мозаик. Зашто Оскар гура литијум?

Зато што са Гаспромом има уносан дил око јефтинијег гаса. ЕУ није сигурна у руско снабдевање гасом, а Оскар и баћушке баш на томе профитирају.

Планирана је изградња гасне термоелектране у околини Осечине која ће имати само једну сврху – напајње постројења за прераду литијума. Цеви су већ ускладиштене.

У близини, са обе стране Дрине, раде се аутопутеви којима ће бити транспортована руда на прераду.

У резерви, креће пројекат изградње мини нуклеарки, такође за напајање свих будућих рудника у Србији.

Успут, ту ће направити депоније нуклеарног отпада, не само будућег српског, већ и садашњег европског.

А доказ свему томе је предстојећа Макронова посета и Оскарова недавна најава да ћемо струје имати довољно само ако улажемо у нове изворе енергије који ће коштати милијарде еура.

Даље, цена лагеровања јаловине у ЕУ се креће око 260 еура по тони. У Србији планирају да лагерују неколико милиона тона јаловине са арсеном.
Шта мислите, ко ће да мазне ту лову?

А где је овде ситуација са примарним животним ресурсом – водом? Ко брине о томе? Србија је жедна!

Ето, пребацују нам све оно што не желе у ЕУ. Не брину ни за енергију, ни за транспорт, ни за природу, ни за воду.

Да ли вам је сада јасно када ће Србија ући у ЕУ?

Никада, јер су нам наменили статус депоније!

После иницијалне потражње, дошло је до отрежњења купаца, па је продаја електричних аутомобила у стрмоглавом паду, а фабрике обустављају производњу и отпуштају запослене.

Паралелно, развијају се натријумске батерије, које су неупоредиво ефикасније, јефтиније за производњу, са мањим ефектом зеленог загађења.

Цена литијума на светском тржишту драстично пада, па је и онако прескупа и отровна производња литијума све мање исплатива.

Оскар је мазнуо милијарду мита. Подгузни скалу подиже на три милијарде.

Једна или три, свеједно, улог је огроман и тенкови ће бити ангажовани ако буде потребно. Газде су немилосрдне, не прихватају пропаст пројекта, а ни поврат мита.

У јавним предузећима већ креће притисак. Запосленима се прети отказом, уколико одбију да потпишу подршку копању. Нема дилеме, удружени непријатељи Србије, Оскар, мафија и издајници кренули су на народ и државу.

Сјебали су Косово, иду даље.

Државни апарат репресије ићи ће до краја, свим средствима. Ако одустану, пресудиће им газде. Назад не могу, а напред их морамо зауставити.

Код њих су милијарде и сила, а код нас голе руке и истина.

Кључ је у масовном одговору. Морамо се удружити у Мобу за спас Србије.

Нас је више. Победићемо!

Професор Давор Калајжић

Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *