Помоћник генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику Бориса Руге огласио се званично после јутрошњег састанка са председником Србије Александром Вучићем.

„Добра размена са председником Вучићем о односима НАТО и Србије за које се надамо да ће се продубити. Разговарали смо и о регионалним питањима, укључујући трајну безбедност на Косову. НАТО очекује од Србије да помогне да се обезбеди пуна одговорност за насилне активности у мају и септембру“, написао је Руге у објави на Твитеру.

Под насилним активностима у мају он мисли на немире из 2023. у којима су се српски демонстранти сукобили са припадницима КФОР, односно НАТО када су албански градоначелници ушли у просторије локалних самоуправа са српском већином, после априлских избора те године, на којима је излазност била око три одсто јер су их Срби на Вучићево инсистирање масовно бојкотовали.

У септембру исте године се одиграо оружани сукоб између наоружане групе предвођене Миланом Радоичићем код манастира Бањска и тзв. косовске полиције, у којима је погинуло четворица Срба и један албански полицајац.

Пре данашње посете Вучићу у Београду, Руге је боравио у Приштини и разговарао са Вљосом Османи.

„НАТО је поносан што је обезбедио сигурно и безбедно окружење за све на Косову већ 25 година. Данас смо председница Косова Вљоса Османи и ја резимирали оно што је постигнуто. На мосту преко Ибра, подвукао сам став НАТО-а да одлуке морају да се доносе кроз дијалог и на координисан начин“, написао је у објави Руге након састанка у Приштини.

Извор: Србин Инфо


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *