Фото: Ким

Четворица Срба са Косова и Метохије оптужених за напад на просторије Општинске изборне комисије у Косовској Митровици 6. децембра 2022. године изјаснили су се да нису криви за дела тероризма која им се стављају на терет.

Такозвано специјално тужилаштво оптужило је Милуна Миленковића Лунета, Александра Влајића, Дејана Пантића и Миомира Вакића за кривично дело тероризма.

Према њиховим тврдњама њих четворица су почетком децембра 2022. године угрозили животе представника тзв. Централне изборне комисије, јер су наводно бацили две ручне гранате и две шок бомбе на просторије Општинске изборне комисије у Колашинској улици у Косовској Митровици.

Оптужница

Такозвани тужилац Беким Кодралију је представљајући оптужницу рекао да ће извођењем материјалних доказа, попут видео записа, фотографија, документације, те телефонске комуникације између оптужених, али и сведочењем сведока од којих су неки полицијски службеници, доказати да су четворица оптужених извршила кривично дело које им се ставља на терет.

Кодралију је казао да ће током овог процеса потврдити да је Милун Миленковић Луне био главни организатор напада.

“Из доказа ће се потврдити да Милун Миленковић звани Луне био једна од главних особа за нападе на канцеларију ЦИК-а. Ово ће се потврдити нарочито са фотографија”, казао је Кодралију.

На рочишту је речено да се Милун Миленковић на друштвеним мрежама представљао као заменик команданта Северне бригаде. Миленковић је, наводно, писао и да, уколико га ухапсе, да у њега пуцају или дигну у ваздух возило у којем буде одвежен.

Александар Влајић је, према тврдњама такозваног тужиоца, осумњичен и за друга кривична дела попут шпијунаже, али да је имао и главну улогу у организацији напада на просторије Општинске изборне комисије.

Он је рекао да тзв. тужилаштво поседује и доказе који потврђују да су Дејан Пантић и Миомир Вакић такође починили кривично дело које им се ставља на терет.

Бркљач: Оспоравам основаност оптужнице

Бранилац Милуна Миленковића, адвокат Миодраг Бркљач рекао је да је разочаран оним што је чуо од тзв. тужиоца, а још више оним што пише у оптужници.

“Посебно у делу који се односи на чињенични опис дела. Оспоравам основаност ове оптужнице у погледу свих битних чињеница и околности које су наведене, јер сматрам да те чињенице и околности нису поткрепљене ваљаним доказима, таквим доказима који би могли да оправдају стандард добро основане сумње, а да не говоримо о томе да ли би могли да буду докази који ван сваке разумне сумње могу да докажу да је мој клијент стварно извршио кривично дело које му се ставља на терет”.

Наводећи да тзв. тужилац није аутор оптужнице, Бркљач каже да је очекивао да се потрудити да суду предложи вербалне и материјалне доказе који снажно потврђују његову тезу да оптужени извршили кривично дело за које се оптужују.

Делевић предложио испитивање три сведока

Милош Делевић, адвокат Александра Влајића, тражи да суд изврши селекцију доказа за сву четворицу оптужених. На тај начин би, како је рекао, било лакше суду да донесе пресуду а одбрани да их брани, преноси Ким.

„Тражим да обавежете тужилаштво да изврше селекцију доказа да изврши селекцију доказа, сматрајући да за то није касно“.

Делевић је предложио три сведока чија имена није изнео јавно. Навео је да ће тражити да седница буде затворена за јавност када се они буду сведочили, а за једног сведока ће, каже, тражити потпуну анонимност.

Пантовић: Докази немају везе са мојим брањеником

Адвокат Љубомир Пантовић, бранилац Дејана Пантића, рекао је да је уводна реч специјалног тзв. тужиоца више личила на завршну реч, пошто је, каже он, анализирана анализа многих доказа, те давана правна оцена доказа која „нема везу са његовим брањеником“.

Већина доказа, каже, не односи се на 6. децембар 2022. године која је временски оквир оптужнице. Пантовић је уверен да је данас почео главни претрес у ситуацији где постоји оптужница која није заснована на доказима, посебно не на релевантним доказима, нити доказа изван разумне сумње, преноси Ким.

Они не потврђују кривицу Дејана Пантића, али ни осталих, верује Пантовић. Каже да се нада да ће се то потврдити на крају главног претреса. Указао је на да у оптужници није наведена висина материјалне штете почињене током напада, већ да је наведено само да је она значајна. На оптужбу да су угрожени чланови ЦИК-а није наведено ко су чланови ЦИК-а и полиције чији су животи били угрожени овим нападом.

Такође је казао да је у раној фази истраге, много пре него што је оптужница подигнута, тзв. министар у тзв. влади у више наврата Пантића назвао терористом, и то приликом јавних иступања, и у својству тзв. министра. Таквих случајева је у медијима било бар три пута, рекао је адвокат.

Нагласио је да тзв. устав сепаратиста на Косову и Метохији предвиђа претпоставку невиности, а да је исто прописано Законом о кривичном поступку.

„Нико није крив, док његова кривица не буде утврђена правоснажном пресудом надлежног суда. Према томе, тај исти министар је оптужен пред овим судом и суди му се за кривично дело са елементима насиља“, навео је Пантовић.

Васић: Оптужен због порука

Дејан Васић је рекао да је ово срамота од оптужнице, што је претходно истакао и његов колега Бркљач, преноси Ким.

„У досадашњој пракси у суђењу мом народу нисмо видели још да је неко оптужен за нешто за шта је мислио. Мој брањеник Миомир Вакић, оптужен је да је ни мање ни више, терориста. Молим вас, терориста?, Председниче, терориста?“. Васић је потом из оптужнице прочитао поруке (путем Вибера) које су три дана после напада разменили Вакић и Дејан Пантић.

„Мирно, али напето“. На шта му је Дејан Пантић одговорио – „Ту се тресу крушке“, а Вакић њему –„Баците им неку јабуку“. Онда је Пантић написао – „Сад ће моја жена да им носи кафу“, а Вакић њему: „Они пију чај од шипка“. Председниче, за ово су га оптужили да је терориста. Зар је могуће да смо због овога у судници, због крушака, јабука, кафе и шипка?“, упитао је Васић. Он је рекао и да тзв. суд није коректив за „брљотине“ тзв. тужиоца.

Судија Ваљон Куртај сматра да је завршено са уводиним речима и да ће наставити са извођењем доказа. Навео је да ће судско веће одлучити о предлозима специјалног тужиоца за саслушање два сведока, од којих је један службеник ЦИК-а, а други полицијски службеник.

Браниоци оптужених оспоравају такав предлог. Након паузе судско веће ће саопштити одлуку о захтевима тужиоца и бранилаца.

Извор: Ким


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *