Маријана Петковић из удружења “Не дамо Јадар” снимила је једну од истражних бушотина Рио Тинта у долини Јадра. На снимку се види како бушотина цури, а око ње не расте ништа.

Петковић је снимила истражну бушотину означену као JDR-HG-021 која је, како је рекла, према нацрту студије Рио Тинта, сада радиоактивна!

– И сад погледајте како то изгледа. Она цури, погледајте! Они се више ни не труде да ово реше, а погледајте усев! И пошто кажу: „страни плаћеници, домаћи издајници, мрзе своју земљу и напредак своје земље“, погледајте како провлачи, тачно у правцу Јадра, ту не може да порасте ништа и ово што је овде остало, то ће за три, четири (дана), евентуално у току ове недеље, потпуно да пожути и потпуно да буде сасушено – навела је Петковић док је снимала простор око бушотине на ком усеви не успевају да расту.

Упитала је притом по којим стандардима ће Рио Тинто да рудари литијум у долини Јадра, ако пет година не успева да затвори ову бушотину.

– Они немају решење. Ако једна компанија која себи даје за право да каже да је експерт, да је врхунска, а и ови што је бране да кажу да ће гарантовати, па ево решите овај проблем, па да видимо шта можете, а не можете ништа јер нисте способни, нисте компетентни, а притом све што је рађено у Јадру од бушотина мора на ревизију јер ово је недопустиво – нагласила је Петковић.

Додала је да 200 метара одатле живе деца и упитала ко ће бити одговоран ако њихово здравље буде нарушено.

– Ја претпостављам да ће бити одговорна госпођа из Рио Тинта, одговорно лице за бушотине, надзорни орган, па нека седне мало, па нека се преиспита. Она је одговорна зато што ово цури, ако већ не може Рио Тинто, е може појединац. Ето људи, па ви сад реците шта бисте ви урадили на нашем месту кад вас неко 15 година тупачи у главу да сте неписмени, да сте нестручни, па ево нисмо стручни, а што ви стручни не дођете да утврдите – упитала је Петковић.

Подвукла је притом да је реч о угрожавању јавног здравља становништва што је, како је нагласила, кривично дело.

Извор: Србин Инфо


By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *