Нисмо изненађени интелектуалним нивоом садржине саопштења „селске“ градоначелнице и „селског“ општинског руководства Грачанице, јер смо давно констатовали свима јасну чињеницу да нама деценијама управља политички и интелектуални полусвет. Надали смо се да ће доласком на позицију „градоначелнице“, интелектуалке, универзитетског професора др Љиљане Шубарић, општини и нашем народу повратити достојанство. Нажалост, преварили смо се, „градоначелница“ се утопила у постојећи глиб и примитивизам најнижег слоја „селских“ оговарача?! И о томе смо толико.

Овако започењемо наш одговор, на „селско“ саопштење „селског“ руководства, да би одговорили на ниске ударце упућене људима који у најбољој намери својим реаговањем упозоравају одговорне на катастрофално стање у коме смо се нашли!

Очекивали смо да ће се након криминалне одлуке „градоначелнице“ и Скупштине општине Грачаница „о замени 17 хектара земље на атрактивном месту крај Грачаничког језера, за 18 ари наводног пута у Чаглавици, која је поништена под притиском јавности, ствари окренуте на боље, нажалост, преварили смо се. На територији општине Грачаница настављају се „мутне радње“ које деморалишу и разочаравају грађане. Уплашени за будућност и егзистенцију натерани су да ћуте. Српски национални форум жели, док грађани не изгубе страх, да у име њих поново постави неколико питања и затражи одговоре.

Прво, зашто је прећутно дозвољено да се на пољопривредном земљишту „усред поља“ гради троспратна зграда без грађевинске дозволе и мимо урбанистичког плана, и ако је од маја ове године када је почела градња до данас, „градоначелници“ и општинским органима „десет“ пута упућен захтев грађана и појединаца да се „дивљи“ грађевински радови зауставе?

Треће, ко је издао грађевинске дозволе албанској фирми за градњу новог насеља у Чаглавици, за 50 кућа, или уколико су куће изграђене без грађевинске дозволе зашто градња није на време заустављена?

Четврто, ко је издао грађевинске дозволе за градњу грандиозних хала у Преоцу и Лапљем Селу, или, ако није, зашто градња није заустављена на почетку, већ онда када су увелико изграђене? За сада, толико питања!

Скрећемо вам пажњу да нећемо прихватити досадашња отрцана објашњења, да се у свим овим случајевима које смо навели „води законска процедура“. Упућујемо „градоначелницу“ на пример деловања албанских општиских органа (са 3% подршке грађана) у српској општини у северној Митровици, када су бескрупулозно, енергичном акцијом и уз помоћ инспекције и полиције (користећи косовски закон) зауставили градњу социјалних станова и других објеката који су намењени српском становништву и оградили их црвеном траком.

Упозоравамо „градоначелницу“ и њене органе да својом досадашњом политиком најдиректније раде на албанизацији територије до јуче једне од најјачих српских општина. Потсећамо „градоначелницу“ и њене органе да су општине са српском већином формиране да би се стабилизовало и сачувало српско становништво, а не да се остварују лични интереси и богаћење појединаца. Нажалост под влашћу тзв. Српске листе и назови српских кадрова, од њеног оснивања, на очиглед свих дешава се злочин и уништава се и онако уздрмана будућност нашег народа на Косову и Метохији. О каквој ћемо „Заједници српских општина“ говорити, када су слични процеси и у општинама Штрпце, Клокот, Ново Брдо и др.

И на крају да поновимо, иза сваког саопштења Српског националног форума стоји његово председништво а не појединац, како неко жели да представи наше деловање.

Такође отрцани напади и неистине којима се покушава омаловажавање председниака СНФ, само говоре о њиховојо немоћи и страху од онога што ће ускоро сигурни доћи.

И на крају, саветујемо „градоначелницу“, да кад други пут помене име г. Момчила Трајковића, устанете и поклони се једној од најистакнутијих политичких фигура српске политичке сцене на Косову и Метохији и у Србији последњих деценија: дипломираном правнику са приштинског универзитета седамдесетих година, када је студирање била озбиљан посао, једном од кључних људи у време народног покрета отпора, потпредседнику владе Републике Србије, народном посланику у парламенту Републике Србије у два мандата, председнику Одбора Скупштине Србије за КиМ у два мандата, председнику Савезног комитета за Косово и Метохију, председнику и оснивачу прве политичке партије у историји косовско-метохијских Срба, политичару који је промовисао интересе Срба у Савету безбедности УН, америчком Конгресу и Сенату, као и у свим европским парламентима и парламенту Руске Думе, аутор три књига о Косову и још много тога.

„Градоначелници“ је много корисније да искористи искуство таквог човека, потражи савет и помоћ у сагледавању стања у коме смо се сви заједно нашли, него што пристаје да буде део глиба у кога је полако али сигурно гура полусвет који је окружује. То „градоначелници“, унверизететском професору, доктору наука, имтелектуалки не пристоји. Што пре схвати, то боље и за њу и за грађане које „представља“!

Нека нам је Бог на помоћи!

У Грачаници, 28. 10. 2023 године

Председништво Српског националног форума

НА СЛИКАМА НЕКА ОД (НЕ)ДЕЛА ОПШТИНСКОГ РУКОВОДСТВА ОПШТИНЕ ГРАЧАНИЦА:

1. Екслузивно насеље у Чаглавици
2. Троспратна кућа усред поља у Чаглавици
3. Ограда сеоске утрине у центру Чаглавице
4. Градња хале у Лапљем Селу
5. Градња хале у Преоцу
6. Факсимил одлуке општине Грачаница о замени земљишта
7. Забрана органа С. Митровице градње српских објеката.
8. Забрана органа С. Митровице градње српских објеката.

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *