Срби из српских средина из области Косовског Поморавља окупили су се данас у 12 часова у Пасјану, како би изразили миран протест због хапшења петорице Срба.

Више стотина Срба окупило се данас на протесту у Пасјану, а поводом недавног хапшења петорице Срба због наводних ратних злочина ’99. Окупљени су носили транспаренте „Хапсе нас да протерају све Србе“, „Тражимо да нас КФОР штити“, „Ухапшени а нису криви“, „Лоше си их научио учитељу да би те хапсили“… , јавља Ким.

Протест на коме се окупило више стотина Срба у Пасјану је организован због недавног хапшења петорице сународника којима је тзв. основни суд у Приштини истог дана (субота, 3. август) одредио једномесечни притвор јер се терете да су 5. априла 1999. године наводно починили ратни злочин.

„Мој је отац школу завршио и у затвор никад није био. Учио је Србе и Албанце и на правди Бога седи иза ланце“, рекао је на почетку скупа стихове своје песме Срђан Ничић, син једног од ухапшених.

Говорио је и Василије Шошић, отац једног од ухапшеног.

„Ово није подршка само мом сину који је ухапшен и још четворици ухапшених, ово је подршка целом српском народу за опстанак на Косову и Метохији. Кад сам устао ујутру да видим, то је била пуна авлија, све наоружано до зуба, као да сам цео свет потепао, као да је мој син ко зна шта урадио, а не што је њихов радник био“, казао је.

Говорио је и Јован Цветковић, грачанички парох и син ухапшеног Д.Ц.

„Рано у зору, 03. августа, косовски полицајци су нам ушли у куће, у наше животе, у наше право, у нашу слободу без објашњења и са јасном намером да нас уплаше. Да нам кажу да не припадамо овде, да не желе да нас овде виде. Али, морам ово да кажем нисмо се уплашили, већ смо се додатно охрабрили“.

Он је додао ду су житељи Пасјана потпуно сигурни „да ће ову муку и неправду преживети“.

С дрзге стране, Петар Цветковић, син ухапшеног Д.Ц. који је тежак болесник, каже да је у питању „политички процес“.

„Хвала свим људима који су дошли да пруже подршку нашим ухапшеним родитељима. Дошли су зато што знају да нико у Пасјану нема везе са оним што им се ставља на терет. Ниједан од њих није чак ни метак опалио. Ми имамо и пријатеље Албанце, комуницирамо и живимо са њима. Овај процес је политички процес и порука за све Србе да нису добродошли“, казао је.

Говорио је председник Општине Партеш Драган Петковић, такође наводећи да се ради о политичком притиску на преостале Србе.

„Ово већ дуже време није било код нас. Ми смо се на неки начин смирили, сабилизовали и правили планове за живот и опстанак. Ово нас је узнемирило, постављена је мета сваком Србину у Косовском Поморављу, малтене на целом Косову. Ми смо сигурни да ови људи који су ухапшени нису убице. Ради се о политичком притиску на преостале Србе. Ово може да распири нови пожар и да створи такав хаос да, просто, неће бити добро ни за кога и неће бити погодног места за живот на Косову и Метохији“, казао је он.

Подсетимо, прошле суботе су ухапшени: Драган Ничић, Драган Цветковић, Слободан Јевтић, Милча Шошићиз Пасјана код Гњилана и Ненад Стојановић из села Босце код Косовске Каменице.

Према наводима тзв. специјалног тужилаштва, њиховом хапшењу је претходила вишемесечна истрага.

„Постоји основана сумња да су исти, у саизвршилаштву са другим Н.Н. лицима, припадницима ове групе, наоружани и обучени у маскирне униформе и нередовне униформе српске полиције или војске 5. априла 1999. године, у раним јутарњим часовима, извршили акцију у селу Кокај, Ловце, Подграђе и Угљаре“, наведено је у саопштењу тзв. тужилаштва.

Међутим, окупљени на протесту у Пасјану су поручили да су они ухапшени без судског налога, 25 година након рата за наводне ратне злочине и додали да нико од њих све време након рата није напустио Косово и Метохију јер, како су навели, ништа нису учинили.

Окупљени сматрају да је циљ њиховог хапшења ширење панике и протеривање Срба. Они су апеловали на ЕУ и Еулекс да своје мандате спроводе, прекину политичке процесе према Србима и затражили ослобађање ухапшених Срба.

Извор: Ким


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *