Уставни суд је објавио је јуче званично одлуку којом је прогласио неуставном и незаконитом владину уредбу о стопирању пројекта Јадар. Док из Рио Тинта поздрављају одлуку, али истичу да чекају образложење, адвокат Сретен Ђорђевић сматра да пројекат Јадар “суштински није ни био заустављен”.

„Ми поздраваљамо ту одлуку. Верујемо у пројекат,  да може бити безбедно реализован“, изјавила је главна заступница компаније Рио Тинто Маријанти Бабић и поновила да је то огромна развојна шанса Србије и да би волела да се о томе разговара кроз чињенице.

Она је казала да је компанија поднела Иницијативу за оцену уставности у априлу 2022. године, два месеца након што је Уредбом Владе Србије пројекат био заустављен.

„Увек смо говорили да смо искористили сва правна средства која су на располагању. Нисмо знали ни број предмета, ни да ће Уставни суд имати седницу“, казала је она и додала да се поставља питање како неко може да објави број предмета који ни они као компанија нису имали.

На питање шта је било спорно у томе да се у јавности објави да су поднели иницијативу, Бабић каже да ништа није било спорно, већ да је политика компаније да не коментаришу судске поступке док су у току.

„Ништа није ни тајно ни скривено, све је у прописима Републике Србије“, казала је Бабић, наводећи да осиум саопштења, нису видели одлуку.

Адвокат Сретен Ђорђевић, који се више од две деценије бави еколошким правом, рекао је да одлука Уставног суда ни у чему не прејудицира наставак овог пројекта. Унапред се међутим, како је казао, знало за одлуку, јер је, тврди, компанија Рио Тинто са Владом Србије разговарала о правним проблемима – а једини правни проблем била је Уредба.

„Одлука је зачуђујућа, али не може бити коментарисана док не буде објављена. У овом моменту нико не треба да буде задовољан“, сматра он.

Реч је, како наводи, о одлуци која је донета на основу притиска Владе Србије, а на основу прегoвора који су вођени пре неколико месеци, о чему је говорио европски политичар Маруш Шевчовић у мају ове године.

„Ја му верујем, он је озбиљан европски политичар и сумњам да је ова одлука договорена између Владе Србије и компаније Рио Сава. Или лаже Шевчович или неистину говори компанија Рио Тинто“, навео је он, истакавши да верује да је одлука донета на основу притисака Владе Србије.

Бабић је, одговарајући Ђорђевићу, одбацила ове наводе.

„Апсолутно не постоје никакви договори и уговори између Владе Србије и компаније Рио Тинто„, истакла је.

Ђорђевић је истакао да се разговарало о правним питањима која су „оптерећивала“ у последњих неколико месеци, иако је пројекат био стопиран од фебруара 2022.

Наводећи да је пројекат највећа директна страна инвестиција у овој земљи, Бабић је казала да се разговарало, да се разговара и да ће се разговарати. На питање са ким су конкретно из Владе Србије разговарали, она је казала, са свима који су надлежни за спровођење пројекта Јадар.

Због чега се не дозвољава приступ информацијама о пословању Рио Тинта Ђорђевић је рекао и да не сматра да је тај пројекат био суштински заустављен.

„Он је ишао несметаним током од 2022. до данас“, оценио је и навео да је компанија Рио Тинто кршила прописе Србије. Као пример показао јуе четири решења пољопривредне инспекцијуе од 27. и 28. децембра 2022. у којима се наводи да је компанија на пољопривредно земљиште одлагала опасне и штетне матерје и којима је наложена рекултивација.

То су, како је прецизирао, коначна и извршна решења и против њих је Рио Тинто покренуо управни спор.

Како је казао, компанија би требало да каже које су те штетне и опасне материје.

Маријанти Бабић је одговорила да су једине активности и радови који се се вршили, тицали рушења кућа које је компанија откупила добровољним путем. Како је казала, те куће су на својим крововима су имале азбест, а дозволе за рушење објавили су на сајту.

Послушајте с ким имамо посла. Нек ова власт пошаље све инспекције у компанију Рио Тинто и обавести јавност шта су све радили. Али они то не смеју!!!

Дан уживо: Дебата о пословању Рио Тинта у Србији

Рио Тинто, МАРШ из Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *