Фото: ИлустрацијаФото: Илустрација
Од седам потенцијалних локација за одлагање нуклераног отпада Хрватска је изабрала баш Трговску гору. Случајно или не на том простору, живи већинско српско становништво, закључује професор Пашалић.

Потенцијално складиштење нуклеарног отпада на Трговској гори прво ће угрозити воду, на удару би се нашла изворишта и подземни токови, којих је на овом подручју много, објашњава професор Стево Пашалић.

“Нови Град се снабдева са једног изворишта Млакве и ту је највећа бојазан да ли ће то извориште бити у опасности, јер то је пијаћа вода и иначе није добро загађивати воду и која није чиста, јер воду је најтеже штитити.”, навео је Пашалић.

Око осам милиона људи дуж слива реке Саве могло би се наћи у опасности, уколико Хрватска крене да складишти радиоактивни отпад на Трговској гори, упозорио је универзитетски професор Стево Пашалић гостујући у рубрици “Без увијања” БН телевизије.

Подземне воде не познају границе и ако се загаде последице ће бити далекосежне, упозорава.

“Ако се на овој локацији воде загађују разним отпадима, тешко је то зауставити низводно. Слив Саве је овдје кључан, који се завршава на ушћу Саве у Дунаву код Београда, а то је пола бивше Југославије слив у коме живи око 8.000.000 људи. Један стручњак каже тај отров оде до ушћа Саве у Дунав.”, објашњава Пашалић.

Упркос чињеници да се у близини планираног одлагалишта радиоактивног отпада налазе заштићена подручја, река Уна и Парк природе, Хрватска не одустаје од својих намера, а ако их спроведе у дело, Пашалић сматра да ће се угасити живот на том подручју.

“То ће имати лош утицај на географско порекло шта год је с тих простора то ће се осетити макар не било било каквих штетних утицаја и на крају на становништво нема више мотива за насељавање тих простора ионако су ненасељени.”

Од седам потенцијалних локација за одлагање нуклераног отпада Хрватска је изабрала баш Трговску гору. Случајно или не на том простору, живи већинско српско становништво, закључује професор Пашалић.

Погледајте емисију на БН ТЕЛЕВИЗИЈИ:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *