Нећемо руднике – рудници нису решење у 21. веку!

Широм Србије безброј проблема:

У Темерину штрајкују глађу – не могу да живе од смрада – јер власт ћути; шта више, власт оптужује човека да штрајком глађу ремети јавни ред и мир!

У селу Мушуљ код Босилеграда неко заједничку реку ставио у цев без дозволе и питања – власт ћути;

У Горњим Недељицама староседеоцима који неће да продају земљу за рудник, странци прете експропријацијом земље: оно шта нису могли пушкама и топовима сада им власт дозвољава да учине са новцем. Колико у парама вреди стрељана глава, колико пара за литар крви, колико живот без оца и мајке страдилих у борби за земљу коју продајеш?

У Јадру и Рађевини, у последњих двеста година, свака пета жетва је, уместо водом, крвљу натапана! Какав је хлеб од таквог жита!? Колико такав хлеб има кора!? Колико вреди таква земља!

У Макишу и Савском насипу нужде изнад изворишта одакле пије воду 2 милиона људских душа. Питајте ваше дедове да ли су икада чули да је неко нуждио у извор!

Идемо даље: Зрењанин, Бор, Мајданпек, Смедерево, Горња Добриња, Рековац, Колубара, Врање. Списак краја нема!

Свако од нас је узео само свој проблем и у њега гледа. Они тако хоће! Они хоће да будемо посвађани и подељени: да би преживели, нама је потребно јединство.

Ништа друго не радимо само се бранимо: свој опстанак, породице, имовину! А онај ко је под опсадом не може да се развија! Овде смо да би смо се развијали, и себе и свет око себе! А не да арчимо драгоцени живот на глупости! Да ли је ово живот?

Србија је устала против литијума. Јасно и гласно народ каже нећемо рудник, нећемо истраживања! Народ каже НЕ рудник – власт каже: референдум! Ко то треба да гласа на рефендуму ако не тај исти народ који је већ стотину пута рекао НЕ? Ко? Плаћени гласачи? Силеџије? Башибозлуци? Ко?

Струка више од годину дана јасно говори НЕ рудник, САНУ је рекао НЕ рудник – власт каже: није довољан број стручњака!

Разумем зашто тако су се заузели да прође пројекат рудника. Преузели су обавезу и то морају да испуне. Уколико не успеју, знају која је цена. Српски народ је властима безброј пута опростио грехе; код странца није тако!

Субвенције које власти дају страницима узимају из пореза; пореза који ми плаћамо. Нашим новцем странци ратују против нас. Има ли то још где у свету!?

Докле треба да се натежемо и преговарамо, губимо наше време и приде их плаћамо? Немамо више живота за губљење, немамо више времена на бацање. Овако живети више нема смисла!

Пројекат Јадар није привредни пројекат; то је злочин против грађана Србије.

Време је да изађемо са планом затварања пројекта Јадар!

Време је да испоставимо захтеве од њих не одустајемо док не буду спроведени!

Почнимо да сабирамо колика је штета, ко је за то одговоран и ко ће да је плати, ко треба кривично да одговара, коме треба да се одузме имовина, и коме морају да буду одузета грађанска права – да више никада не понове овакав злочин.

Борби против Рио Тинто не помажу празне речи: псовке, претње, обећања, представе за народ; већ само ДЕЛА, ДЕЛА, ДЕЛА и то САДА, САДА, САДА!

Властима и странцима поручујем:

Не очекујте да ће се народ смирити!

Сваки дан доноси све више људи против вас, све више је спремих да иду до краја: да дају свој живот за слободу своје отаџбине!

Не очекујте замор и умор: погледајте колико нових лица се појављује на протестима.

Не претите: уместо сваког од нас, на наше место ће доћи двоје!

Србија се умирит` не може!

Пројекат Рио Тинто мора да буде обустављен одмах!

Истраживања руда морају бити обустављена одмах!

Од овога не одустајемо макар морали на улицу, у шуму, у борбу, по цену живота!

Не мрзимо наше сународнике који немају снаге већ служе злу; помолимо се њих мада знају шта чине!

Хвала што сте дошли. Хвала што им не дате да од вас направе звери!

Данас је најтеже бити човек!

Живела Србија!

Шабац, Ивањдан, 2021. године

Др Душко Кузовић дип.инг.арх.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *