Међутим, ваља напоменути, записника ради, да Уставни суд није надлежан за питања укинуте документације компаније Рио Сава. Компанија Рио Сава јесте поднела тужбе, али УПРАВНОМ А НЕ УСТАВНОМ СУДУ од којих су неке одбијене.

Просторни план подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ (ППППН) јесте укинут у складу са законом. Једини који су тврдили да то није случај су Саво Манојловић и један адвокат, али нека њега још. Интересантно је да се чак ни компанија којој ништа није да напише какву год глупост пожели, није позивала на тако нешто. Међутим, Саво нам никад није саопштио како је то требало да се укине тај ППППН. Просторни план а самим тим и пројекат су укинути 20. јануара 2022. године. Само седам дана касније, Саво је са извесним стручњацима (Драгана Ђорђевић и Ненад Костић) тражи увођење мораторијума од 20 година на укинути пројекат. То би било директно враћање пројекта у живот што смо спречили опет ми, локалци, халабуком у јавности па је морао да се повуче.

ППППН за пројекат „Јадар“ је усвојен Уредбом Владе Србије и на исти начин, дакле Уредбом, је и укинут.

Занимљиво је да нам Саво сугерише да је једина исправна ствар коју је Владе урадила по овом питању (укидање пројекта) урађена мимо закона (?!) а да при том овај др правних наука нема нити једну правну акцију против силних кршења закона компаније Рио Сава као ни против представника режима?! Да ли је могуће да се нико заиста неће запитати како је могуће да велики противник рудника не потеже питање да је тај исти Просторни план првобитно донет на илегалан и криминалан начин и да неко за то мора да одговара, а да потеже питање да је нешто илегално и криминално погрешно укинуто?

Ипак, пошто ми знамо да имамо посла са нељудима који не презају ни од чега, не искључујем могућност оваквог силовања закона од стране Уставног суда који се годинама прави мртав. Уколико би се то заиста десило, ти исти нељуди морају бити свесни да ће тиме сасвим извесно изазвати грађански рат јер је стање у земљи веома напето, притисак расте по свим питањима као и незадовољство народа. Ако балон већ мора да пукне, а изгледа да мора јер је званични Београд кратковид, онда боље да пукне пре него касније.

Ми ипак не смемо одустати од враћања ове земље у правне оквире, од тражења кривичне одговорности за све умешане. Не можете очекивати да се нешто што је урушавано деценијама врати за месец дана. Потребни су воља, доследност и изнад свега оно за шта нас највише критикују: БЕСКОМПРОМИСНОСТ.

На крају, треба чувати хладну главу, очекујемо а и захтевамо да се господа адвокати и правници који се овим баве или „баве“ (како ко) огласе са неком поузданом информацијом кад већ Саво (који је био дужан) није то урадио и који је на крају крајева радио у Уставном суду где сигурно има и даље неке конекције и који сада ради у Институту за упоредно право где је такорећи на извору информација, за разлику од нас обичних смртника који смо од тога удаљени неколико светлосних година. Како то да Саво сада има све иформације па и одлуку са заседања које се још није догодило, а да није имао никакве почетне информације, кад је и са којим захтевом Рио Сава поднела иницијативу Уставном суду, које то одлука Рио Сава доводи у питање? Одлуку о укидању ППППН-а или одлуке које су из тог укидања произашле?

Тражимо опипљив доказ и да се не доприноси ширењу панике и дефетизма.

Извор: Заштимо Јадар и Рађевину


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *