Поред свих лешинара који су се навалили на Србију од којих не можемо да живимо, ту су и они који скакућу око лешинара не би ли уграбили по неку мрвицу. На сваких пар месеци раде експерименте над нама у виду некаквих анкета, истраживања са једним те истим темама. Ваљда мисле да ако довољно пута понове питање могу да добију одговор какав желе. Исто је мислило и моје дете кад је имало три године.

Ми из ЗЈР смо месецима стрпљиво чекали резултате јединог релевантног истраживања на питање да ли Србија жели да буде рударска земља. Одговор су нам дала деца, за џабе, непристрасно и крајње објективно.

Прошао је први уписни рок на српским факултетима. Најмање пријављених кандидата је било Рударско-геолошком факултету. Свега 76 на свим студијским програмима укупно. На Рударско-геолошком факултету (РГФ) остало је 252 празних места…

С друге стране пољопривредни факултети у Београду и Новом Саду ће на свим студијским програмима уписали укупно 596 студената (Београд 304, Нови Сад 292). Можда неко одустане, него други се пријави, али то је то. Коришћени су подаци са коначних ранг листа са сајтова поменутих факултета.

Да ли још неком није јасно да Србија не жели да буде рударска, него пољопривредна земља? Само још кад би неко послушао ову децу, уместо колонијалних управника…

Ситуација у којој се РГФ као институција налази је веома озбиљна. Било би крајње неозбиљно рећи да једном друштву, а посебно нашем, нису потребни квалитетни хидрогеолози, геолози или инжењери. За ту ситуацију су одговорни управо људи који воде овај факултет и они који ту струку представљају у јавности.

Неће, драги наши професори, ниједан народ трпети оне који му раде о глави, а управо то се ради кад неко зарад личне користи препродаје информације од јавног значаја и када ради оно што странци желе. Не можете очекивати да вам сељаци шаљу децу да их учите док истовремено вређате те сељаке, пољопривреду и немате границе у вашим рударским сновима. Ниједан честит становник ове земље неће послати дете да од њега направите геолога који ће радити за стране интересе, наносити штету народу и кога ће тај народ да гања по њивама. Све ви то знате, али вас баш брига. Грабите шта се још може уграбити и баш зато се све ово дешава с разлогом. Изузеци од свега наведеног на РГФ и у рударској струци су толико мали да је то готово на нивоу статистичке грешке.

Послушајмо децу. Они су нам поручили у каквој земљи желе да живе. Ето вам истраживање.

Извор: Заштитимо Јадар и Рађевину


Рио Тинто МАРШ из Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *