05.07.2024

Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро рекла је да се чека финализација реформских агенди шест земаља Западног Балкана како би се наставило са Планом раста ЕУ за регион.

„Чекамо да сви партнери финализирају реформске агенде. Као што знате, њихови реформски програми укључују социо-економске области. И, наравно, када добијемо ове реформске агенде, моћи ћемо да их оценимо и одобримо, очигледно након консултација са земљама чланицама. Дакле, ово тек чека партнере Западног Балкана“, рекла је она на данашњој конференцији за новинаре.

У међувремену, у случају сепаратистичке власти на купираном Косову и Метохији и Србије, она је рекла да је за ове земље постављен предуслов за напредак на њиховом путу ка нормализацији односа, док је упозорила земље да ризикују да изгубе многе могућности уколико се не оствари потребан напредак, преноси Експрес новине.

„Када је реч о “Косову” и Србији, то је предуслов да се сарађује на конструктиван начин у оквиру опредељења за дијалог и наравно то је нешто што ће се пратити и чекамо да странке пошаљу своје реформске агенде. Обе стране ризикују да изгубе важне прилике у недостатку напретка.”

У мају ове године, Савет ЕУ је одобрио План раста за земље Западног Балкана, који има за циљ да подржи реформе везане за ЕУ и економски раст у региону.

Овај план предвиђа 6 милијарди евра за озбиљне економске и структурне реформе, кроз које земље Западног Балкана могу да остваре већи напредак у процесу европских интеграција.

Од 6 милијарди евра, 2 милијарде ће бити дато као бесповратна средства, док ће четири милијарде бити у виду повољних кредита.

За разлику од друге четири земље Западног Балкана, сепаратисти на окупираном Косову и Метохији и Србија су напредовале у процесу дијалога за нормализацију односа.

Питамо се да ли ће Александар Вучић пропусти прилику за 6 милијарди евра, 2 милијарде бесповратне? ТЕШКО!!!

Извор: Експрес новине


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *