У петак, 21. јуна 2024. године, ОДЛУКОМ ВИШЕГ СУДА У НОВОМ САДУ УКИНУТ је притвор Новици Антићу, сада бившем војном подофициру и бившем председнику Војног синдиката, да се ОДМАХ пусти на слободу са својим наводним саизвршиоцем из продуженог кривичног дела проневера из члана 364. став 3. у вези става 1. у вези чл. 30. и 61. КЗ Предрагом Јевтићем.

Тужилаштво је поднело жалбу, трочлано веће је потврдило притвор, све је завршено за 3 сата, а бившим синдикалцима брзо се угасила свака нада око изласка из казамата.

Занимљиво је да је слична ситуација била и приликом њиховог првобитног хапшења, када је 28. фебруара 2024. године Посебно одељење за борбу против корупције Вишег суда у Новом Саду одбило предлог тужилаштва за одређивање притвора, међутим, због жалбе тужилаштва, ванпретресно веће Вишег суда у Новом Саду Суд је синдикалцима одредио притвор.

Дакле, људи су 4 месеца у притвору због проневере.

Иначе, они су више пута јавно таргетирани од актуелног премијера, а тадашњег министра одбране Вучевића, који јавно промовише и потенцира да је законом забрањено синдикално удруживање у војсци.

Напомињем да је реч о војном синдикату са веома великим бројем чланова. Одсуство подршке Антићу и Јевтићу из војног синдиката је поражавајуће и изазива сумњу да је дошло до озбиљног разлаза. Након хапшења, искључени су из војне службе, а истовремено су искључени и из синдиката.

Уколико обратите пажњу на одсуство реакције небројених српских покрета грађана, партија, синдиката, поводом процесуирања и да кажемо страдања Антића и Јевтића, стиче се утисак да Вучевић заправо има пуну подршку не само свог СНС-а, већ и од свих осталих за спроведену акцију. Дакле, у блиској будућности можемо очекивати измене закона у правцу гашења војних синдиката, што ће се највероватније лако спровести у пракси, јер апсолутно нема ни трунке отпора овој легалној операцији.

Војници, на вама је да одлучите шта ћете и како ћете и да ли ћете моћи да се достојанствено и поштено погледате у огледало и кажете: „Да! Ја сам првокласни војник, а не покорни бескичмењак“.

И верујем да се сви питате шта је основ да се овим људима продужи притвор? Прошло је 4 месеца откако су изоловани. За та 4 месеца могли су се детаљно испитати сви сведоци, прикупити и обезбедити сви докази. Можда због опасности од бекства? Па где да беже када су породични људи, војно образовани и чврсто организовани, доказани професионалци и стручњаци у својој области, а пре свега имају редовно пребивалиште и зна се где бораве у сваком тренутку.

Милан Радоичић је јавно преузео одговорност за акцију у Бањској, где је био велики број мртвих и где је одузето оружје у вредности од око милион и по евра. А шта се десило у његовом случају? Централни затвор није ни омирисао. Отишао је пре него што је и ушао у тужилаштво, а тамо је изгубио отприлике толико времена као да је попио капућино у „Последњој шанси” код Аце Босанца.

Молим тужилаштво да,ако трпе било какав непримерен и противзаконит притисак од поменутог лица, а не смеју да му се супротставе и примењују своја овлашћења која су им дата законом, слободно ме контактирају. Верујем да ћемо заједно наћи неко законско решење.

АУТОР: дипломирани официр полиције, председник Одбора за борбу против корупције и криминала НПСС, капетан Рајевић Здравко.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *