1 јул 2024

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је данас да се не искључује могућност да признање независности сепаратистичке тзв. косовске државе буде последица окончања процеса преговора Београда и Приштине, иако то није циљ дијалога о нормализацији односа.

Главни преговарачи Београда и Приштине Петар Петковић и Бесник Бишљими састаће се сутра у Бриселу, потврђено је данас у ЕУ

Овај сусрет уследиће нешто мање од недељу дана након неуспелог сусрета Александра Вучића и Аљбина Куртија.

На сутрашњем састанку биће речи о примени споразума о нормализацији.

“Потврђујем да ће сутра бити одржан састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, како је најавио високи представник ЕУ који је у среду разговарао са Александром Вучићем и Аљбином Куртијем”,
рекао је данас Петар Стано.

Како је рекао, приоритет агенде одређује „велика хитност да се почне са применом Споразума на путу нормализације односа “Косова” и Србије”.

На новинарско питање о признању са једне стране и земљама ЕУ које не признају сепаратистичко “Косово”, а које учествују у европским спољнополитичким одлукама, Стано је одговорио:

„Циљ дијалога Београда и Приштине је нормализација односа, а Европска унија је добила задатак да ради као посредник да помогне странама да остваре нормализацију односа. Признања нема, али би, наравно, логична последица нормализације било признање. Али то је нешто много касније у процесу. Пет оних који не признају “Косово” ће сами донети одлуку на основу онога што сматрају неопходним и релевантним, али то није питање о коме се расправља у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ”.

Он је додао да је дефиниција шта подразумева нормализација препуштена странкама да одлуче на крају процеса.

“То је када странке стигну до краја процеса нормализације уз помоћ ЕУ“, рекао је Стано.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *