На данашњи дан 1992. године у сплитском логору “Лора”, од последица стравичног мучења, страдао је деветнаестогодишњи регрут ЈНА Бојан Весовић.

У злогласну “Лору” стигао је са тешком повредом ноге. Хрватски војници су га свакодневно мучили и тукли по рани, толико да му је тело било црно од подлива! Мучили су га струјом и секли ножем, а чак и када је подлегао стравичним повредама – наставили су да скрнаве његово тело.

Његови посмртни остаци пронађени су након 12 година у једној масовној гробници. Сахрањен је у родном Крагујевцу.

Логор Лора је био концентрациони логор у Сплиту, у коме су мучени и убијани Срби током ратова на простору бивше Југославије. Постојао је од 1992—1997. године.

О свим дешавањима у Логору Лора био је упознат цео државни и војни врх Републике Хрватске. Кроз логор је прошло 1.005 регистрованих затвореника који су прошли стравичну психо-физичку тортуру.

Овај логор је основан на месту некадашње ратне луке Југословенске народне армије. Након одласка ЈНА из ратне луке Лора, припадници Војне полиције хрватске војске преузимају Лору. Према сведочењима преживелих логораша Лора је сматран за један од најужаснијих логора на простору бивше Југославије током ратова.


Република Српска – Српска Спарта!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *