Загреб je набавио осам америчких хеликоптера “Црни Јастреб” (Black Hawk). Укупна вредност трансакције процењује се на 273,8 милиона долара.

Сви хеликоптери са опремом треба да буду испоручени хрватској до почетка 2028. године.
Важно је напоменути да је Хрватска такође одлучила да пошаље 850 припадника специјалних снага и америчка оклопна возила на границу са Србијом.

Загреб жели да премести свој елитни механизовани батаљон “Соколови” у близину Белог Манастира у Барањи, где се хитно обнављају и модернизују касарне и други војни објекти.

Значајно је да ће се ту базирати борбена возила пешадије М2А2 ОДС Бредли (Bradley), која је Хрватска купила од Сједињених Држава и која су испоручена у земљу почетком децембра 2023. године.

Према незваничним информацијама, Загреб такође преговара и о куповини 30 “Патрија” модуларних вишенаменских оклопних возила.

Поред свега овога Хрватска такође враћа и обавезно служење војног рока. Према плану, једномесечна обука ће се одржати након дипломирања, а сви регрути ће проћи обуку из прве помоћи, коришћења оружја, нуклеарне и хемијске одбране.

Истовремено, крајем јануара, хрватски парламент је одлучио да измени Закон о служби у оружаним снагама и подигне старосну границу за пензионисање војника и морнара са 45 на 50 година. Осим тога, у складу са директивама ЕУ, усвојен је Закон о информационој безбедности, а његова примена ће трајати пет до седам година.

Упркос одсуству реалне претње од Србије Хрватска стационира велики број војника и опреме на граници са Србијом, вршећи политички притисак на њу у оквиру НАТО-а. Истовремено НАТО савез је добио нову базу у Албанији, планира изградњу базе у Румунији, а мултинационалне борбене групе са укупно 5 000 људи из пет околних земаља, као и Италије и Сједињених Држава, биће стациониране у Бугарској.

Колико год Србија покушавала да буде неутрална, окружена је НАТО земљама, околне државе приморавају Београд да се наоружава и улаже велика средства, првенствено у одбрамбено оружје.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *