Мађарски премијер Виктор Орбан похвалио се да је Мађарска већ на неки начин извезла поступак за азил тако што мигранте проверава најпре у Србији. Тако се у Србији гомилају мигранти које Мађарска неће

Мађарски премијер Виктор Орбан хвали планове немачке владе која испитује могућност да се процедуре за одобравање азила обављају у земљама које нису чланице Европске уније, пише Дојче веле (ДW).

Орбан је медијску групу Функе рекао да поздравља то што канцелар Олаф Шолц (СПД) намерава да пронађе решење.

Мађарска је, каже, у виду „спољних хот-спотова“ у ствари већ формирала центре ван земље у којима се разматрају захтеви за азил.

Како изгледа мађарска процедура

„Прихватамо потражиоце азила ако поштују правила у Мађарској“, нагласио је Орбан у интервјуу.

„Ако мигранти желе да дођу у Мађарску, они најпре морају да контактирају мађарску амбасаду, на пример у главном граду Србије, Београду. Ту им се проверавају сва документа. Мигранти могу да уђу у земљу само ако мађарске власти дају зелено светло. У супротном не“, објаснио је Орбан.

Девет година након избегличке кризе 2015. показало се да су његова тадашња упозорења била тачна, оценио је Орбан.

„Људи, можете да радите шта год хоћете, то је ваша национална одлука. Али запамтите да преузимате огроман ризик ако отворите своје границе за илегалну миграцију“, рекао је тада Орбан.

„Сачекајмо да видимо како ће изгледати немачко или француско друштво за 10, 15 или 20 година. Ако се то покаже као позитивно, онда о томе могу да размишљају и Мађари“.

Извор: Време (део текста)


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *