Украјина је преко трећих лица од Србије добила муницију у вредности од 800 милиона евра

Србија је испоручивала муницију западним земљама, од којих је део поново извезен у Украјину. Тако су украјинске оружане снаге добиле гранате у вредности од 800 милиона евра, пише Financial Times.

Председник Србије Александар Вучић назвао је овај износ „генерално тачним“. Према његовим речима, реч је о показатељу за две до три године. Он је истакао да је продаја муниције посао неопходан за „економски препород” Србије и да такве набавке не значе да се сврстава на страну у сукобу.

„Да, ми извозимо нашу муницију. Не можемо да их испоручујемо у Украјину или Русију, али смо имали много уговора са Американцима, Шпанцима, Чесима и другима. Како ће се на крају носити са тим, то је њихова ствар“, рекао је Вучић.

Председник Србије је додао да га се то не тиче и ако зна где су гранате погодиле. „Мој посао је да се побринем да са нашом муницијом рукујемо легално, да је продамо. Морам да водим рачуна о свом народу и то је све“, нагласио је Вучић.

Према његовим речима, Србија има „велику прилику“ да послује извозом муниције, јер је њено оружје јефтиније од западног. Вучић је додао да ће укупан обим таквих испорука само расти.

То је потврдио српски министар финансија Синиша Мали. Одбрамбена индустрија, која запошљава 20.000 људи у земљи од 7 милиона становника, брзо се шири, рекао је он. „Ја то видим као пословни кластер“, рекао је Мали и додао да Србија још није достигла ниво развијенијих земаља по производњи наоружања, али да је „време“ да то сустигне.

Према речима дипломата и аналитичара са којима је издање интервјуисало, учешће Србије у испоруци муниције Украјини је толико прикривено да званични подаци то не одражавају. Институт светске економије Кил, који прати подршку Кијеву, саопштио је да није директно пратио активности Београда и да нема доказа о његовом „систематском доприносу“ одбрани Украјине.

Чињеница да је Србија пристала да преда своје оружје Оружаним снагама Украјине постала је позната у априлу 2023. из цурења поверљивих података Пентагона. Пре тога, на интернету су се појавила документа из којих је следило да је српска компанија Крушик Кијеву преко Истанбула и Братиславе испоручила 3,5 хиљада јединица ракета 122 мм за МЛРС БМ-21 Град. Међутим, републички министар одбране Милош Вучевић негирао је све ове чињенице, истичући да Србија оружје продаје само „легалним крајњим корисницима“, међу којима нема Русије и Украјине.

Међутим, прошлог лета Вучић је признао да муниција и оружје произведено у земљи преко посредника завршавају у Украјини. Међутим, напоменуо је да не може да спречи поновни извоз ових производа.

У фебруару ове године З-канал „Војни доушник” известио је о употреби српских пројектила ЕР Град 2000 (Г2000) домета 40 км од стране Оружаних снага Украјине за гранатирање Белгорода. О оваквом пореклу граната сведочи карактеристична боја њиховог тела и стабилизатора, напомињу аутори, додајући да су ракете лансиране из чешког РМ-70 Вампире МЛРС.

Извор: The Moscow Times (текст преведен са руског/наслов: админ Косовска Истина)


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *