У први план су ставили интерес, али не интерес народа, него појединаца који из овог пројекта могу остварити огроман профит.

Ништа им нису значила ни наша упозорења да сва релевантна истраживања показују да копање литијума значи поремећај екосистема, загађење Дрине, поремећаје подземних вода, што даље води до поплава.

Представници режима су подржали катастрофу у најави, не само на Мајевици и у Семберији, него последично у читавој Републици Српској, поручио је Марковић.

Док су све очи биле упрте у Генералну скупштину УН и резолуцију о Сребреници, у Народној скупштини Републике Српске се одвијално друго гласање, које може имати више утицаја на наше животе у будућности него беспотребна и на силу изгласана резолуција без правне снаге. У Народној скупштини је отворено питање експлоатације литијума у Републици Српској. 

Рекао је ово Славиша Марковић, посланик ПДП у Народној скупштини Републике Српске, истичући да је 21 посланик, махом из опозиције, гласао за Приједлог декларације о противљењу отварању рудника литијума, бора, натријума, стронцијума, калијума и пратеће асоцијације елемената на територији општине Лопаре – грађанска иницијатива, док посланици власти, иако у сали, нису ни гласали. 

Показали су кукавички однос према овом јако важном питању. Неусвајање декларације је јасан показатељ у којем смјеру ће се даље одвијати дешавања са отварањем рудника литијума у Лопара и који је став представника власти на челу са СНСД, нагласио је Марковић.

И поред низа доказа које су током скупштинских дискусија изнесене у корист декларације, истиче Марковић, режим се таквим гласањем очигледно определио за копање литијума. 

У први план су ставили интерес, али не интерес народа, него појединаца који из овог пројекта могу остварити огроман профит. Ништа им нису значила ни наша упозорења да сва релевантна истраживања показују да копање литијума значи поремећај екосистема, загађење Дрине, поремећаје подземних вода, што даље води до поплава.

Представници режима су подржали катастрофу у најави, не само на Мајевици и у Семберији, него посљедично у читавој Републици Српској – поручио је Марковић. 

Марковић истиче да ћемо се у случају отварања рудника суочити са проблемом одлагања токсичних и канцерогених материја, опасности одливања тих материја у воду, уништења биосвијета на овом подручју… 

То је само дио проблема које ће проузроковати потенцијално отварање рудника. Једина добра ствар у свему овоме је да је народ видио намјере власти и њихово опредељење када је у питању рударење литијума, те сада предстоји борба да се оспори отварање ове еколошке катастрофе у срцу Мајевице. Одустати нећемо – поручио је Марковић. 

* За више информација, као и петицији, кликом на ЛИНК

Извор: Источни Фронт


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *