Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији издају назива “нормализацијом”. “Од Србије се неће тражити де јуре признање независност “Косова” да би постала чланица ЕУ, тражи се “нормализација” односа”, објашњава он.

Хил је такође нагласио да је разочаран што поново види Александра Вулина и Ненада Поповића у Влади Србије.

Одговарајући на питање о томе што Србија није увела санкције Русији рекао да САД желе да се Србија придружи санкцијама, али да је већ предузела неке важне кораке како би Русији јасно ставила до знања да се не слаже са агресијом на Украјину.

Хил је за НИН рекао да никада не би тражио од људи у Србији да игноришу прошлост и забораве НАТО бомбардовање, али да мисли да треба да покушамо да проведемо више времена гледајући унапред него гледајући уназад. Улогу САД-а 1999. године у бомбардовању Србије, и горчине које српско друштво због тога осећа према Америци, Хил верује да се управо заједничким радом и сарадњом у будућности – и тај анимозитет може променити.

Када је реч Србима о Косову, Хил сматра да је прошле године усаглашен Охридски споразум тачно одредио неке области на које се треба фокусирати, иако оне и нису тако нове, а једна од њих је Заједница српских општина.

„По мом мишљењу, Охридски споразум јесте одредио неке области на које се треба фокусирати, а једна од њих је потреба за стварањем Заједнице српских општина. Ово није почело са Охридом, знате, постоји већ неких 11 година и мислим да је време да се то спроведе, али да у контексту имплементације постоји јасна слика за Србе који живе на Косову“.

Ту је потом и “нормализација”:

„Постоје и други елементи којима се треба позабавити, а то је нормализација односа између “Косова” и Србије и верујем да се на томе може радити и то би требало да буде урађено у контексту региона. Регион Балкана почиње да има све више и више образаца сарадње између свих земаља, и ја се надам да би то могло да се оствари, али искрено говорећи, разочаран сам што нисмо били у могућности да урадимо више“.

Не сматра да ће Србија морати да де јуре призна “Косово” уколико жели да постане члан ЕУ, јер оно што Европљани траже није то већ – управо нормализација.

Кратко се осврнуо на прошлогодишње догађаје у Бањској. Сматра да, како је казао, то свакако није био дан који је помогао српским интересима, али ни српско-америчким. Нада се и да ће се то питање наћи на суду и тражити одговорност.

„Наше мишљење је да је то особа која је признала да је веома умешана у догађаје у Бањској. То свакако није био дан који је помогао српским интересима, а свакако није помогао ни америчко-српским односима. Ипак се надам да ће се ово питање доћи до суда и да ће постојати нека одговорност за оно што се догодило“, казао је овај амбасадор.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *