“Добили смо јасне изјаве о спремности за примену Бриселског и ОХРИДСКОГ СПОРАЗУМА, као и за успостављање ЗСО у најбржем року”, рекао је председник Француске Емануел Макрон

Немачки канцелар Олаф Шолц такође је истакао да су лидери Србије и “Косова” јасно истакли да ће спровести мере из докумената који су договорени, напомињући да се не слаже да су јучерашњи преговори пропали.

ОХРИДСКИ СПОРАЗУМ:

Члан 1

Стране ће међусобно развијати нормалне, добросуседске односе на основу једнаких права. Обе стране ће међусобно признати своја документа и националне симболе, укључујући пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате.

Члан 2

Обе стране ће се руководити циљевима и принципима постављеним у Повељи Уједињених нација, посебно оним о сувереној једнакости свих дражава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, праву на самоопредељење заштити људских права и недискриминацији.

Члан 4

Стране полазе од претпоставке да ниједна од њих не може представљати другу у међународној сфери или деловати у њено име. Србија се неће противити чланству “Косова” у било којој међународној организацији.

Члан 5

Ниједна, страна неће блокирати нити подстицати друге да блокирају напредак друге стране на њиховом путу ка ЕУ на основу сопствених заслуга.

Обе стране ће поштовати вредности наведене у члановима 2 и 21 Уговора о Европској унији.

Макрон и Шолц су потврдили ултиматну велеиздају А. Вучића!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *