Завршне речи тзв. тужилаштва и одбране изнесене су данас пред тзв. посебним одељењем основног суда у Приштини на рочишту у случају Часлава Јолића из Ђураковца, општина Исток, оптуженог да је 1998. и 1999. године на Косову и Метохији починио наводни ратни злочин против цивилног становништва.

Тзв. тужилац Иљир Морина износећи завршну реч рекао је да је Јолић, својим поступцима, „прекшрио ред, хуманитарно право, законе и међународне обичаје“.

„Током овог судског процеса, фактичко стање описано у оптужници и изнесено у судском процес потврђено је у целости путем законитих и неоспорних доказа који су изведени пред судом. Докази који су изнешени су јасни, што јасно говори да је окривљени извршио дело за које се оптужује“, рекао је Морина.

Морина је затим поновио делове из оптужнице, да је Јолић наводно као српски полицајац 1998. године тукао три лица албанске националности у три одвојена случаја.

Даље наводи Морина да је Јолић био међу пет српских полицајаца који је тукао З.М. који је довео новинаре на место пада српског војног хеликоптера у селу Благача код Ђураковца.

Такође, Морина је поменуо други инцидент где је наводно Н.Ф. седео у сеоском ресторану у Ђураковцу када га је пет српских полицајаца, међу којима и Јолић, извукло из ресторана, ударајући га по различитим деловима тела.

Морина је такође споменуо трећи инцидент који се наводно десио 15. марта 1998. године, у коме је Јолић наводно тукао особу иницијала Н.Ц, све док неколико других полицајаца није интервенисало и зауставило га.

Оштећени су истакли да се слажу са завршним речима тужиоца.

Адвокат одбране Миодраг Бркљач је затим подсетио да Морирна тврди да је Часлав Јолић током маја 1998. године учествовао у премлаћивању З.М, а 15. марта исте године у премлаћивању Н.Ф. и Н.Ц, као и да тврди да је Јолић у то време био униформисани српски полицајац и да је у том својству урадио кривично дело.

„Ја сам од почетка тврдио, и сада снажно тврдим, да Јолић током марта и маја 1998. није био ни редовни ни резервни полицајац. Како можемо да дођемо до истине. Морамо савесно, поштено да оценимо веродостојност исказа сведока који су саслушани и да тако изведемо закључак да ли они могу да се цене као докази који ван сваке разумне сумње показују да је мој клијен стварно починио кривично дело“, рекао је Бркљач.

Затим се осврнуо на изјаве оштећеног М.З. из полиције, тужилаштва и суда појашњавајући да се не поклапају са изјавама сведока, али и да у њима има пуно нелогичности и „ноторних глупости“.

„Да би доказао да одлично познаје мог клијента и да он није могао да погреши, М.З. је тврдио да он Јолића познаје још из основне школе. Каже, ја сам био 8. разред, а Јолић 1. Кад погледате њихове генерације, видећете да је разлика у годинама 14. То значи да када је Јолић био 1. разред, М.З. је био на факултету и није могао да га познаје из основне школе. Зашто он не говори истину видећемо касније“, рекао је Бркљач, истакавши да такође изјава о сусрету са новинарима коју је дао оштећени М.З. није иста као изјава коју је дао сведок Дјон Паљокај.

Бркљач истиче да се, када у случају М.З. има толико разлика у исказу који су дати у релативно кратко периоду, поставља питње да ли се може веровати том човеку.

„Нема ниједног другог доказа, ниједног сведока, нема материјалног доказа, нема снимка из васионе, ништа нема да је Часлав био на том месту где је пао хеликотер тог дана, једини који то тврди је М.З.“, истиче Бркљач.

У другом случају, Бркљач тврди да се такође изјаве оштећеног Н.Ц. не поклапају.

„Имајући разлике које постоје, питао сам га шта је истина, он је рекао истина је оно што сам рекао у истрази код тужиоца“, рекао је Бркљач, међутим, додао је да Н.Ц. није рекао зашто је на судском претресу давао другачије изјаве.

Н.Ф., је према оцени Бркљача, један стабилан и добар човек који жели и сам да дође до истине.
Међутим, он у изјави, тврди Бркљач, није рекао да је препознао Часлава Јолића међу лицима који су га претукли испред локалног ресторана.

„На питање тужилаштва, да ли сте чули за породицу Јолић, он је рекао да, да ли је неко од чланова био полицајац у полицијској станици рекао је не. Да ли сте чули некада да је Часлав Јолић умешан у извршењу неког кривичног дела и да ли сте чули за кривична дела М.З. и Н.Ц. он је исто рекао не“, навео је Бркљач.

Часлав Јолић је у завршном исказу рекао да се слаже са одбраном адвоката.

“Једино могу да вам се захвалим, ја сам у вашим рукама, али изволите радите шта хоћете. Нико ме уплашити не може нити забранити да се вратим тамо где сам рођен”, поручио је Јолић.

Часлав Јолић, отац је четворо деце са боравиштем у централној Србији, ухапшен је 3. јуна 2022. године када је након очеве смрти дошао у Исток. На Косову и Метохији је и пре очеве смрти често боравио и није имао никаквих проблема, а ухапшен је када је дошао како би прибавио документацију у вези са оставинском расправом.

Тзв. специјално тужилаштво је 18. новембра 2022. године против њега подигло оптужницу на основу сумње да је за време рата у саучесништву са другим лицима, кршећи правила међународног права, применио мере мучења и наношења велике патње или повреде телесног интегритета или здравља према цивилном становништву које није директно учествовало у ратном сукобу.

Јолић се на првом рочишту у децембру исте године изјаснио да није крив за дело које му се ставља на терет.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *