ФОТО: Фејсбук профил/Фатон Клинаку

Након што је бивши припадник терористичког UÇK Бљерим Рамадани побегао из кућног притвора у Северној Македонији, његов пријатељ, председник ветерана терористичког UÇK из Урошевца Љуан Јахири тврди да се он налази на Косову и Метохији и да је његов поступак “оправдан с обзиром на то да је могао бити изручен Србији”, преноси Репортери.

Терористи Јахири каже да је разговарао са злочионцем Рамаданијем након бекства, као и да планира да се са њим види.

“Нисмо данас дуго разговарали, похвалио сам његову одлуку. Тешко је вратити се у притвор, а камо ли бити изручен Србији. Нисмо га видели, видећемо га наредних дана, треба да му се покаже да има подршку свих. Препоручићемо му да се јави нашим институцијама, како би се читаво ово питање разјаснило”, рекао је терориста Јахири.

Појашњава да је злочинац Рамадани планирао да сачека суђење, али да је одлуку о бекству донео након што је схватио да ће бити враћен у затвор и изручен Србији.

“Био мишљења да треба да остане до краја, да се заврши суђење. Одлука о бекству донета је након што је објављено да ће бити враћен у притвор и да би могао бити изручен. Он је донео добру одлуку, и ја бих то урадио. Многи пријатељи су му рекли да напусти Северну Македонију, иако је био у кућном притвору”, истако је Јахири.

Министарство унутрашњих послова Северне Македоније потврдило је да је злочинац Рамадани побегао из кућног притвора и саопштило да ће за њим бити расписана потерница.

Терориста Рамадани је био у притвору у кући рођака у Скопљу, након што је по међународној потерници, коју је Србија расписала преко Интерпола, ухапшен 17. јула на прелазу између Северне Македоније и Косова “Јажинце”. Након хапшења, пребачен је у затвор у Скопљу, а на захтев Тужилаштва за организовани криминал одређен му је екстрадициони притвор од 30 дана.

Надлежни македонски суд је 1. августа преиначио Рамаданију меру затворског притвора у кућни притвор и он је, према тој одлуци, упућен на адресу у Скопљу, а том одлуком предвиђено је да у кућном притвору остане до 16. августа.

Србија, терористу Рамаданија тражи по потерници због сумње за ратне злочине на Косову и Метохији пре 25 година.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *