Више од пуних десет година овај мурал из центра био више него неформални симбол града него што је, иако је проруски сентимент у нашем народу врло висок, значио мештанима.

Нисам уопште био одушевљен када је настао, јер су интересне сфере великих сила давно дефинисане, а наша будућност је и у том тренутку све мање зависила од Руса. Са почетком рата у Украјини, он је постао и огроман терет. Почео је да наноси штету. Међународна заједница на Косову је на много Куртијевих акција којима је ограничавао наша права и слободе, била слепа јер их је бранио причом да смо мали Руси и да је питање тренутка када ћемо у њихово име да почнемо рат. Нема ни релевантног светског медија а да се овај мурал није нашао у њему, и наравно увек је по правилу ту била горња теза. Ето неких злих проруских Срба који хоће да направе проблем у корист Русије, углавном се не бавећи суштином, а то је да су права Срба угрожена.

Нисам одушевљен ни данас када је нестао. Запањио ме је задивљујући зид ћутања. Као да се ништа није десило. Ипак је реч о нечему што је имало одређену симболику, а знам доста вас који гајите симпатије према Русији. Посебно што власник локала, сигурно Куртијев партнер и присталица, није власник спољног зида зграде. Можда је на намештеном тендеру купио локал али није купио зид са муралом да би могао да га префарба. Како да то никога није погодило?!?

Сад када је прекречен, најзад су Курти и сви остали који га подржавају, су остали без кључног аргумента у покушајима да нас повежу са Русима, што су ових година упорно радили, да би оправдали милитаризацију и окупацију Севера, илегалну експропријацију, забрану увоза и динара, затварање банке и Поште итд. увек машући сликом овог мурала. А ми смо обесправљени и даље ту. Прегажени али никада поражени! Жељни једино нормалног живота и слободе. Жељни да будемо третирани као равноправни. И борба тек предстоји…

Иако нисам нешто много тужан што је постао прошлост, мало више ме погађа већ потпуно еуфорично понашање Куртија и његових пајтоса, и тотална неспремност људи овде да макар звиждањем у пиштаљке бране нешто до чега им је наводно стало.

Био једном један мурал…

Март 2014. – август 2024. године

Амин!

Извор: Марко Јакшић, Фејсбук налог

БОНУС ВИДЕО:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *