СНС се већ полако ближи пунолетству, при чему је од тих својих 16 година четири провео у опозицији (мада не баш тоталној), а 12 на власти, која је протоком времена постајала све апсолутнија. Током свог кратког опозиционог периода били су релативно оштра, али и “сарадљива” опозиција, без много конкретног изјашњавања о осетљивим политичким темама, и са акцентом на класичан транзициони опозициони вокабулар, као што су корупција власти и обећање да ће они све радити “боље и поштеније”. С тим да је од почетка СНС имао две приче – једну за спољну, а другу за унутрашњу употребу.

Према споља, тј. западним факторима, истицали су “кооперативност” поводом Косова и пацификацију радикалских елемената у странци и друштву, и а према унутра управо супротно, мада прилично магловито и апстрактно – да ће прекинути са “издајом, лоповлуком и продајом жутих и дос-овских претходника”. При чему су обећање према споља углавном испунили (тј. на Косову предали све што претходници нису ни хтели, ни смели), док је на унутрашњем плану настављено и додатно надограћено све што је било лоше, и још томе придотат специфичан коктел екстремне некомпетенције, бахатости и гажења свих институција.

Тај друштвено деструктивни потенцијал су многи видели од почетка и на њега упозоравали, док је један део јавности, што из интереса, што из наивности, пред тиме годинама затварао очи. Допуштам могућност да су неки били и заведени, али су такви током година сами одлазили или бивали одбачени од главне “матице”.

У суштини, за ових 16 година највише су се променили њихови банковни рачуни, гардеробе, возни паркови, имеци и адресе. Идеологију ионако нису ни имали.

Извор: НСПМ


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *