ШТА СУ БАЛИСТИ И ШИПТАРСКИ ТЕРОРИСТИ РАДИЛИ СА МАНАСТИРОМ ДЕВИЧ?

Манастир Девич се налази у Дреници, под главним венцем истоимене планине, изнад Маринског потока на око два километра јужно од Србице.

Подигнут је почетком XV века и први ктитор био је Јоаникије Девички, светитељ за кога је везана сва прошлост ове светиње.

На том месту је око 1434. у спомен оздрављења своје кћери – девице (по чему је манастир и добио име) деспот Ђурађ Бранковић подигао другу цркву – цркву Ваведења Пресвете Богородице.

Манастир је имао четири храмовна дела који су по величини и облику различити. Поседовао је богату збирку рукописних и штампаних књига (по неким подацима у манастиру је 1872. било преко 100 рукописних и око 10 штампаних српских књига).

Шиптарски балисти су с пролећа 1941. минирали, разорили и спалили цркве и конаке манастира. Срушен је до темеља. Том приликом изгореле су све манастирске књиге и иконостас са иконама, како оним из ранијег периода, тако и оним из III и II века. Балисти нису поштедели ниједну српску светињу, па ни оне где су се дешавала исцељења и припадницима албанског народа.

До данас манастир је четири пута рушен до темеља.

Приликом извођења конзерваторских радова током 1966. у северном параклису откривене су фреске из времена првог фрескописања манастира. Поред лика светог Јоаникија Девичког у одећи великосхимника и са очуваним натписом у коме стоји да је он „први ктитор места сего“ очуван је и лик светог Акакија и композиције Свадба у Кани Галилејској и Исцељење раслабљеног. Затим, добро су очуване сликане представе.

Поклоњења Агнецу са светим архијерејима и Богородицом, Благовести и Вазнесење Христово.

Током 1998. манастир Девич и његова економија су често под снажним дејством ватреног оружја. Више пута је гранатиран. Документована је и штета настала услед поготка једне гранате у кров цркве. Једна британска екипа је снимила и терористичка дејства ватреним оружјем по економији манастира док су монахиње радиле у пољу. Овај филм је јавно приказиван, између осталог и на Косову и Метохији.

ОВК је 1998. проглашена терористичком организацијом у САД.

Oд 13. до 16. јула 1999. године монахиње манастира Девич су заробљене од терориста ОВК. Том приликом манастир је опустошен. Опљачкано је све осим непокретности: возила, пољопривредне и друге машине, апарати, бела техника… Свештене ствари су оскрнављене, стакла у манастиру полупана, ћивот св. Јоаникија Девичког разбијен…

Данас се припадници терориситчке ОВК налазе у КЗК (тзв. косовском заштитном корпусу) и КПС (тзв. косовска полицијска служба) и на другим функцијама у власти тзв. косовских институција. Са друге стране, Косово и Метохија су званично под контролом међународних снага – УНМИК-а и КФОР-а, чији је мандат да помогну у спровођењу Rезолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Манастир је вековима пркосио многим изазовима, међутим, током мартовског погрома 2004. манастир је у потпуности спаљен, а његова обнова још траје.

Косово и Метохија је проблем који не може да остане без одговора.

ПОМОЋ СРБА ИЗ КАНАДЕ

Погођени потресном репортажом Спутњика о Манастиру Девич, Срби из Кичинера код Торонта у Канади прикупили су 10 хиљада долара за изградњу зида који ће заштитити имање овог манастира на Косову и Метохији.

После емитовања репортаже из Девича у серијалу “Спутњик на Српском Косову” јавили су се бројни гледаоци и читаоци са питањем како да помогну, а Дејан Антић из канадског градића у коме живи чак 14 хиљада Срба организовао је хуманитарну вечеру. Прикупљен је новац за изградњу заштитног зида, како би монахиње поново могле да обрађују земљу са које комшије Шиптари краду дрва, напасају говеда и на којој играју фудбал.

Из Канаде стигло 10.000 долара за Девич на Косову и Метохији.

Пројекат зида већ завршен 2020 и започео нови пројекат будућег зида.


Косово и Метохија су Срце Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *