На данашњи дан, пре 25 година у 8.45 часова – са два пројектила погођена је зграда СУП-а у Косовској Митровици.

Животе су тада изгубили начелник службе за управне послове, Миломир Аксентијевић, полицајац, Ненад Витковић, као и цивил Хасиба Мешекрани која је страдала у свом стану у оближњој згради.

Више од 10 припадника МУП-а, као и 25 цивила теже је и лакше рањено.

Услед снажне експлозије, попуцали су прозори у већем делу града, а оближње дечје игралиште било је прекривено бетонским блоковима.

Гелери су могли да се виде у читавом кварту града у којем се налазила некадашња вишеспратница, а више објеката, укључујући приватне станове је оштећено.

Зграда у којој је живела Хасибе Мешахрани најтеже је оштећена уз пар околних зграда, а на месту на којем је био стан Мешахрани – после бомбардовања остала је рупа. Зграда је касније обновљена.

Више жртава избегнуто је зато што је, услед ризика да ће НАТО бомбардовати ову зграду, особље из СУП-а већ било измештено. Такође, бомбардована је у јутарњим недељним сатима када деца још увек нису изашла на игралиште у близини.

Где се некада налазила зграда српског СУП-а, сада је зграда Ректората и факултета приштинског универзитета.

У дворишту Ректората постављено је спомен обележје са поруком “Не умиру они којих се сећамо“.

За овај злочин није нико одговарао, а цивилне жртве је портпарол НАТО-а током бомбардовања, Џејми Шеа, описао као „колатералну штету“.

Извор: КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *