Црква Светих учитеља Ћирила и Методија на острву Вис, епархија Далматинска Српске православне цркве.

Храм је сравњен са земљом 1963. године поводом 20-годишњице обележавања “десанта на Дрвар”.

Наиме, тадашњи председник Југославије, комунистички диктаторЈосип Броз је пред сам десант немачких снага на Дрвар 1943. године авионом био пребачен на острво Вис у Далмацији оставивши етнички најхомогенији српски простор Крајине – Дрварски крај, на милост и немилост немачким и хрватским нацистичким хордама зла. То је уједно било и највеће страдање Срба у Дрвару.

Будући да је обележавање годишњице десанта подразумевало и церемоније на острву на које је склоњен Тито, највише је сметала српска православна црква посвећена Светим Ћирилу и Методију.

Стога је храм порушен и уклоњен је сваки траг његовог постојања. Од материјала цркве уређено је шеталиште у граду Вису док су звоно, иконе и остали црквени предмети, који су остали сачувани након дивљања вишких римокатолика, пренети у Книн.

На месту где је била црква комунистичке власти су направиле парк, посадиле дрвеће и подигле споменик борцима НОБ-а.

Сами православци са Виса су највећим делом избегли у Америку и Аустралију заједно са четничком емиграцијом после 1945. године. Остало је свега 100-нак српских православних душа које су се у потоњим деценијама утопиле у Хрвате.

Иако се православни Срби на Вису помињу још 1580. године и 1640. године данас их више нема и избрисан је сваки траг њиховог постојања укључујући и гробље…


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *