Извор: Клан Косова (Текст је изворно преведен са албанског, синоћно издање)

Џефри Ховенијер, говорио је о питању Заједнице општина са српском већином и нацрту статута који је израдила ЕУ.

Ховенијер је рекао да САД очекују од спепараистичке тзв. власти да предузме неке мере како би нацрт статута упутила Уставном суду, рекавши да је „ово избор владе“.

„Али, да се разумемо, ово није незваничан документ. Ово није нешто што смо само насумично предали. Делегација састављена од највишег човека Европске уније, одговорног за дијалог “Косово”-Србија, са саветницима за националну безбедност, најближим саветницима канцелара Немачке, председника Француске, премијера Италије и специјалног изасланика Сједињених Америчких Држава за “Косово” и Србију је дошла и предала тај документ. Рекли су: верујемо да ово ствара Асоцијацију општина са српском већином која се бави свим питањима која су покренута. Која не захтева измену вашег устава, нема извршну власт, не ствара још један слој управљања“.

„И као што смо рекли “Косову”, сматрамо да је то довољно добро и довољно је да “Косово” испуни своје обавезе користећи овај нацрт. Ово је веома моћно. Ово није само низ идеја неке консултантске организације. Тако да је наш најбољи савет “влади Косова” да искористи ову прилику и да напредује. Постоји само једно тело на планети које може апсолутно да одлучи да ли је овај нацрт статута у складу са “уставом Косова”. То је сам “уставни суд Косова””, рекао је Ховенијер у интервјуу Рубикон-у.

Слање статута Венецијанској комисији не решава проблем

Он је даље рекао да ће САД и ЕУ поштовати сваку одлуку тзв. “уставног суда”, и додао да очекују да то ураде и сепаратисти на окупираном Косову и Метохији.

Говорио је и о предлогу Аљбина Куртија – да нацрт Венецијанској комисији упути специјални изасланик, Мирослав Лајчак.

„Не знам која је сврха овог предлога. Опет, не верујем…. Веома поштујемо Венецијанску комисију, али у изради овог нацрта статута учествовали су многи угледни стручњаци. Мислим да се не плашимо шта год Венецијанска комисија жели да уради са тим, али то не решава основни проблем. Питање, како ја разумем или како сам чуо од владе, јесте да они нису уверени да је нацрт статута у складу са “уставом Косова””.

„Венецијанска комисија не може да донесе такав закључак. Али знате ли ко може? “Уставни суд Косова“”.

Београд и Приштина да испуне преузете обавезе без предуслова

Извор: Клан Косова (Текст је изворно преведен са албанског, синоћно издање)

Џефри Ховенијер је у ексклузивном интервјуу у Рубикон на Клан Косова рекао да очекују да и сепаратисти на окупираном Косову и Метохији и Србија испуне све своје обавезе које су преузете у оквиру дијалога у којем посредује ЕУ.

Он је рекао и да очекују да обе земље испуне све обавезе из основног споразума и Охридског имплементационог анекса, преноси Кланкосова.тв.

„Рекао бих да је стални савет владе Сједињених Држава овој и претходним владама “Косова”, да се ангажују у дијалогу који је омогућила ЕУ на такав начин да буду конструктивни, да буду активни, да се баве овим питањем са одређеном хитношћу и то покреће процес напред. Да покажу политичку вољу да допринесу на активан, конструктиван начин. Рекао бих да било која листа услова који ометају разговоре лицем у лице вероватно не испуњавају све те критеријуме“.

„И надамо се да ће два лидера, обојица, пронаћи политичку вољу да пронађу заједнички језик, како би остварили неке победе за обе стране, како би померили процес напред. Бићу јасан, влада Сједињених Држава је то рекла неколико пута, а ја ћу то поновити. Оно што очекујемо и од “Косова” и од Србије, јесте да испуне све своје обавезе које су преузете у оквиру дијалога који је омогућила ЕУ и да их све испуне по хитном поступку, без предуслова. То је оно што очекујемо. То је оно што се надамо да ћемо видети.“

„Опет, могу само да изразим ставове своје владе о овом питању, а ставови моје владе су више него јасни. “Косово” и Србија – и једни и други – преузели су обавезе, обавезе које сматрамо правно обавезујућим. Колико ја разумем и ЕУ размишља на исти начин”.

Извор: Текст са портала КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *