Више година уназад, немачки и француски тзв. амбасадори на ткз. “Косову” заједно обележавају Дан Победе у војном делу православног гробља у Приштини. Нажалост, приметна је разлика на овогодишњим фотографијама и ранијих година двојице амбасадора.

Наиме, на фотографијама, на месту где је стајао ранијих година, није више видљив споменик српским војницима палим у Првом светском рату.


Тзв. амбасадори Француске и Немачке у Приштини и Јерн Роде положили су данас венце поводом Дана Победе, у знак сећања на 11. новембар 1918. године који је означио и крај и победу у Првог светског рата.

Тзв. француски амбасадор, Оливије Геро, је на друштвеној мрежи „X“ поручио да је заједничко обележавање великог историјског датума Француске и Немачке на Косову постала традиција на тзв. “Косову”, те да он и његов немачки колега обележавају заједно овај дан као знак помирења и пријатељства.

„11. новембар је Дан наших бораца. На Косову је постала традиција да га славимо са нашим немачким пријатељима као јасан знак француско-немачког помирења и пријатељства. Одао сам почаст и за 18 француских војника који су изгубили животе служец́и у Кфору за заштиту свих заједница“, написао је Геро.

„Коначно, пушке су утихнуле. Многи су тако мислили пре 105 година, када је након година страдања завршен Први светски рат. Данас смо обележили овај догађај са нашим француским пријатељима, представницима Косова, командантом КФОР-а, авганистанским и украјинским новинарима и представницима дипломатског кора. Научили смо да је помирење увек могуће“, написао стране Роде такође на друштвеној мрежи „X“.

На бројна питања корисника “Х” друштвене мреже о томе где је нестао споменик, дотична господа нису одговорила.

Апелујемо на власт у Београду да реагује и да захтева да се споменик врати на своје место!


Косово и Метохија су Срце Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *