ТАЊУГ/ МАРКО ЂОКОВИЋ/ СТРАХИЊА АЋИМОВИЋ
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен отказала је унапред планирани састанак са премијером Србије Милошем Вучевићем.

Како је за Н1 потврдио портпарол Европске комисије, закључено је да нема сврхе да се Фон дер Лајен састане са Вучевићем након саопштења о његовом састанку са министром економског развоја Русије Максимом Решетњиковим у којем је наведено да је планирано јачање сарадње у области економије и осталих политика између две земље

На непримерено понашање Фон дер Лајен да откаже састанак са Премијером Србије, само зато што је имао разговор са руским представником, није уручена протестна нота због грубог мешања у унутрашњу и спољну политику Србије.

Александар Вучић, да има поштовања према сопственој држави у којој је председник и имало самопоштовања , одмах, након њене одлуке, морао је прекинути сваки даљи разговор са њом, због понижавања Србије, мешања у њену политику и односе са другим државама, а посебно због понижења Председника Владе Србије.

Урсула фон дер Лајен примљена на црвеном тепиху у Београд са букетом цвећа. Дошла је из БиХ, а претходно је посетила Албанију и Северну Македонију. Из Београда сутра иде на окупирано Косово и Метохију, да да подршку сепаратистима. Регионалну турнеју завршава посетом Црној Гори истог дана.

Саопштење о састанку Вучевића и Решитњикова нема на сајту владе

Подсетимо, Влада Србије је после састанка Вучевића и Решетњикова послала саопштење медијима, али то саопштење нема на сајту владе.

Како је у њему наведено двојица званичника разговарали су о даљем јачању економске и свеукупне сарадње две земље.

Вучевић је навео да се посета руске делегације, коју предводи министар Решетњиков, реализује у данима када се обележава 80 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, победе коју су заједничким снагама извојевале југословенска и руска војска, док је министар Решетњиков истакао да је то славна страница наше заједничке историје.

Вучевић је нагласио да је за Србију од великог значаја договор из Санкт Петербурга о додатној испоруци гаса током зимске сезоне, наводећи да је сигурност снабдевања енергентима од изузетне важности за Србију. Он је додао да је Србија спремна да разговара о продужетку уговора о набавци руског гаса.

Говорећи о санкцијама према Руској Федерацији, Вучевић је истакао да Србија, упркос великим притисцима, води слободну и независну политику, што је њена предност, јер има добру сарадњу како са Руском Федерацијом, тако и са Европском унијом, Кином и другим земљама.

Министар Решетњиков је навео да Руска Федерација цени избалансирану политику Републике Србије и њен став према санкцијама Русији.

Он је додао да Србија и Русија могу да унапреде економску сарадњу и сарадњу у другим областима, попут енергетике, трговине, пољопривреде, саобраћаја.

Честитајући Србији организацију међународне изложбе ЕXПО 2027, Решетњиков је навео да су руске компаније спремне да учествују у свим пројектима поводом ове изложбе.

Фон дер Лајен на “турнеји” по Београду

Фон дер Лајен се по доласку састала са председником Србије Александром Вучићем и обишла компанију ХТЕЦ група у Београду, где је присуствовала презентацији пројеката финансираних кроз ИПА пројекте и ЕБРД.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре казао да ће, док је он на челу државе, европски пут и залагање за европску Србију бити од кључног значаја за напредак и држава ће посвећено радити на том циљу.

Грађани постављају питање:

“Ко је ко у Србији, да ли је Влада по закону, једини орган који креира и води унутрашњу и спољну политику? Шта је посао и овлашћење председника Србије, који у своје име прича са Фон дер Лајен и тврди да док је он неки “баја” и да је Србија је на европском путу”?

Извор: Н1


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *