Како наводе, рудник се отвара 2028. године. Пројектовано је да рудник производи 58.000 тона литијума годишње.

Литијум се добија из руде коришћењем сумпорне киселине загрејане на 250°Ц. Укупна количина из свих рудника у Србији која би се годишње испуштала у воду, земљиште и ваздух износи 1,2-1,8 милиона тона. Црвени кругови су загађена подручја.

Људи не схватају да то није угаљ који вадите и да је то само „рупа“ у земљи. Главно уништавање и низводно је од концентроване сумпорне киселине која се користи у дестилацији, тј. вађење литијума из руде. Сумпорна киселина се такође раствара у води током времена све док не постане непрепознатљива.

Дакле, могло би се рећи да је то краткорочни проблем (месеци су у питању). Уз литијум се екстрахују бор и стронцијум и неки други изотопски елементи. Сви су отровни за цео живи свет (и биљке и животиње). Веома мале количине (микрограми) су довољне да загаде, на пример, бунар, подземни поток, реку, поток, земљиште и буквално све око нас током много векова. У исто време, сам литијум остаје невезан за друга једињења и елементе и остаје трајни загађивач где год да падне. Између 1 и 3% литијума, бора, стронцијум у свом чистом облику…

Технологија литијумских батерија се превазилази. У свету се већ праве натријум јонске батерије, по технологији која је вишеструко еколошки прихватљивија.

Постоји повезаност потребе жртвовања других држава због европске зелене агенде за 2030 годину. Србија ће бити прва и можда једина на тлу Европе која ће бити жртвована. Ископаваће се литијум да би Европа остварила своју зелену агенду.

Добро размислите шта нам је чинити!!!

Будимо спремни на све, јер пред нама је битка у којој или добијамо или губимо све. Од нас зависи, не од њих, такви су какви јесу и нема промене, време је да будемо достојни тренутка и да бацимо пушке, одбранимо себе и будућност наше деце и унука. .


Косово и Метохија су Срце и Душа и Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *