За разлику од колона у Сарајеву и Тузли, мало људи зна да се 4. јуна 1992. десио још један по броју жртава стравичан покољ колоне војника из засједе након договора о проласку. Покољ у Будичином потоку код Жепе у коме је убијено 45 војника од којих су 12 заробљених живе запалили.

ТГ Романија имaлa зaдaтaк, a послиje договорa сa прeдстaвницимa муслимaнa о мирном пролaску кроз њиховa сeлa, дa довeзу хрaну, воду, нaфту и остaлe потрeбштинe и дeблокирajу 12 окружених воjникa JНA коjи су сe у то вриjeмe зaтeкли нa тeлeкомуникaционом обjeкту нa Зловрху.

У Будичином потоку између Хан-Пијеска и Жепе исламски терористи упркос договору постављају засједу и нападају колону у кланцу са свих страна. Том приликом убијају 45 војника, од којих дванаест заробљених су запалили живе у оближњој штали, а 130 људи је тад рањено лакше и теже.

Колона од неколико камиона, двије праге, два транспортера и једног тенка, са око 300 војника, под командом капетана Драгана Шуке, по договору кренула је са Пала на Зловрх да деблокира окружени релеј. На путу у кланцу оборен је велики бор преко ког је са пута отклизао тенк.

Кад је тенк склизнуо са пута колону су пресјекли на више мијеста балванима са брда и отворили ватру са свих страна. У паклу убијани редом, да није било прага сви би изгинули. Спасли су се они који су се докопали шуме гдје су три дана се борили док се није пробило до њих.

05. и 06. јуна, јединице СРК организују контранапад и пробијају се до Будичиног потока, одакле се извлаче рањени те ослобађају неки живи заробљени у оближњем засеоку. Какве су то звјери терористичке биле, говори то да су једног заробљеног војника живог одрали.

За вријеме масовне сахране војника на Палама исламски терористи, знајући за догађај и рачунајући на малобројност на положају, изводи велики напад на положаје на Требевићу са циљем да продру у Пале и освоје Требевић. Том приликом гине још 15 бораца, али је непријатељ одбијен.

Извор: Х налог ПрагистаСтари


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *