Мучење и зверско убијање више од 200 Срба, углавном младића, које су 1941. године починиле њихове комшије, усташе из суседних села у Поповом пољу и бациле их у јаму Јагодњачу код Љубиња представља организовани систем злочина према Србима из Херцеговине с циљем потпуног и систематског истребљења српског народа на овом простору, изјавио је данас историчар Бранислав Јокановић.

Tо је и више од злочина и најтужније је што су то углавном радиле њихове комшије из хрватских села са обода Попова поља, а предводиле су их усташе које су дошле из Босне, који су претходно направили такве злочине и у Гацку.

“Прво су их везали жицом, а затим конопима двојицу до 10 њих у групи и одвели на јаму. Онда би их гурали уз помоћ џелата, ударали маљем једног или двојицу првих, после чега би свих 10 падало у јаму безданицу, јер би први повукли у амбис и остале. Након тога многи су били живи, а потом су по њима бацали бомбе”, навео је Јокановић, говорећи о овом гнусном злочину над недужним Србима.

Јокановић је подсетио да је тог 23. јуна 1941. године група Срба кренула да обрађује своју земљу, јер су радови каснили те године, будући да се вода касно повукла из Попова поља, па се тог јутра у пољу затекло око 200 махом младих људи.

“Група усташа се тог јутра спустила низ Котезе, предводили су их у то време већ озлоглашени Виде Жутац, познати усташа из Равног, затим Јуре Бороје и Леон Tогонал, остављајући уз пут заседе да блокирају излазе из села Величана, Мркоњића и Дубљана”, 
навео је Јокановић.

“Усташе су се тада послужиле и лукавством јер су неке пустили кућама, рекавши им да дођу сутрадан на договоре. И сви који су послушали и били наивни, иако су им супруге говориле да не иду, спроведени су са затвореним невиним људима који су већ били у школи у Величанима, повезали су их и повели ка јами”.

Највише су страдали мушкарци, међу којима је било и дечака, из села у Поповом пољу Величана, Дубљана, Галичића, Дријењана, Драчева, Мркоњића, Завале, Равног, Пољица и других, а, осим њих, у јами су страдали и многи Срби из Стоца, Чапљине, Берковића и других места.

Они су, према сведочењима потомака, углавном у јаму живи гурнути, после мучења, а били су и везани и у жице и ланце.

Посмртни остаци више од 200 страдалника из јаме Јагодњача који су свирепо убијани, извађени су и сахрањени деведесетих година прошлог века у спомен-костурници у Величанима.

Родбина страдалника сваке године долази код јаме Јагодњача и стене са насликаним Белим анђелом како би се на годишњицу страдања присетила свирепо убијених предака и одала им почаст.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *