Ђукин златни Матрикс

Потпуно неопажено прошла је вест да је америчка компанија Голден матрикс група преузела ланац кладионица МеридианБет групе за 277 милиона евра, баш као што је неопажено прошло и да је државни адвокат Владимир Ђукановић до доласка напредњака на власт радио као правник у Меридиану, те да је и касније задржао блиске односе са људима из ове компаније

Информација да је америчка Голден матрикс група (ГМГИ), објавила планове за преузимање компаније МеридианБет, фирме коју је на Малти основао српски кладионичарски ланац Меридиан, по цени од 277 милиона евра, прошла је почетком јануара 2023. готово непримећено. Процес преузимања успешно је окончан априла 2024.

Како се наводи на сајту компаније, Брајан Гудман, ЦЕО Голден матрикс групе истакао је том приликом да ће консолидовани бизнис донети значајан раст обрта и прихода, што ће допринети трајекторији раста и донети додатну вредност деоничарима.

Трансакција од 70 милиона долара

„Данашњи дан значајан је тренутак за МеридианБет групу и њене запослене. Сада као компанија позиционирана на Насдаку (берзански индекс), у синергији са Голден матрикс групом, очекујемо да ћемо постављати стандарде за читаву индустрију глобалних платформи игара на срећу и бити у још бољој позицији да доносимо резултате наше агресивне стратегије раста и ширења на нова тржишта, укључујући Бразил и Сједињене Државе, рекао је том приликом Зоран Милошевић, ЦЕО МеридианБет групе. „Наши брендови, који су добро познати широм света у заједницама онлајн клађења и игара на срећу, сада су јачи заједно, и ја се радујем блиској сарадњи.“

Трансакција је, према истом извору, плаћена деоничарима МеридианБет групе, са 65,3 милиона деоница ГМГИ-а по цени од 3,50 долара по деоници, односно 70 милиона долара у кешу.

Децембра 2012, по доласку СНС-а на власт Зоран Милошевић, директор МеридианБет групе и Владимир Ђукановић постављени су за чланове Скупштине јавног предузећа Државна лутрија Србије

Новембра 2017. новинарски истраживачки пројекат Рајски папири, на коме је радио КРИК, указао је на везе стотина светских политичара и бизнисмена са офшор компанијама, а међу њима нашао огранак компаније Меридиан са Малте, која је покренула посао интернет клађења 2007. године, а у медијским извештајима уз Меридиан помињано је и име Владимира Ђукановића, истакнутог члана СНС-а.

Компанија Меридиан у Србији је у власништву домаће компанија Џокер гејмс, основане 2001, која је у власништву Александра Миловановића, Снежане Божовић и Зорана Милошевића.

Ђукановићев упад у Државну лутрију

Владимир Ђукановић, народни посланик Српске напредне странке, био је запослен у компанији Меридиан као правник до 2012. године. Али се и после његовог напуштања ове успешне фирме у јавности и даље говорило о његовим блиским везама са људима из ове компаније. Децембра исте године, по доласку Српске напредне странке на власт, Зоран Милошевић и Владимир Ђукановић постављени су за чланове Скупштине (три члана укупно) јавног предузећа Државна лутрија Србије. За председника Скупштине Државне лутрије изабран је 2013. године. На захтев СНС-а да се сви страначки кадрови одрекну дуплих функција, у августу 2014. поднео је оставку на место председника Скупштине Државне лутрије Србије, а Влада Србије усвојила је оставку у јануару 2015.

Исте године у августу у медије је доспео снимак са сигурносних камера на коме се види како са седморицом људи усред ноћи улази у зграду Државне лутрије Србије, са мердевинама и другом опремом, које је он касније правдао кречењем, јер је желео да му канцеларија лепо изгледа. Ђукановић је априла 2022 угостио Зорана Милошевића и у једном од својих подкаста.

Владимир Ђукановић је један од медијски најекспониранијих чланова владајуће Српске напредне странке. Члан је председништва и главног одбора СНС и посланик у Скупштини Србије од 2014. године. Био је члан Високог савета судства и Државног већа тужилаца. Као адвокат заступао је Дијану Хркаловић, државну секретарку Министарства унутрашњих послова, Андреја Вучића, брата председника Србије и утицајног члана СНС, Предрага Колувију, али и Александра Јовичића, некадашњег председника београдске општине Палилула, оптуженог за трговину утицајем.

У августу 2015. у медије је доспео снимак на коме се види како Ђукановић са седморицом људи усред ноћи улази у зграду Државне лутрије Србије, са мердевинама и другом опремом, а тај упад правдао је кречењем канцеларије

Недавно је открићем новинара БИРН, установљено да је Ђукановић постао власник веома скупих некретнина у Београду и на Златибору.

„Ја сам то тада пред корону, буквално сам ухватио онај последњи талас. Моја адвокатска канцеларија је то купила и све је ишло преко канцеларијског рачуна, све је тако исплаћено“, рекао је Ђукановић за БИРН.

На питање БИРН-а колика је цена квадрата била тада, Ђукановић каже да је износила 2.050 евра за квадратни метар. „Око 620 и нешто хиљада евра“, рекао је Ђукановић и додао да је његова канцеларија плаћала на рате и укупан износ исплатила крајем прошле године.

Поред три пентхауса са гаражним местима у згради на Вождовцу, Ђукановић однедавно поседује и стан у општини Мионица и још два једнособна апартмана, површине 27 и 29 квадратних метара на Златибору, која су, како се наводи на сајту Агенције за спречавање корупције, такође стечена куповином.

Фото: Радар

Пише: Милан Радоњић
новинар рубрике друштво

Извор: Радар


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *