Фото: КоССово ОнлајнФото: КоССово Онлајн

У случају против Драгише Миленковића из Кишнице пред тзв. посебним одељењем тзв. основног суда у Приштини тужилац и одбрана данас су изнели уводне речи. Оптужени Миленковић кога тужилаштво терети за ратни злочин против цивилног становништва поновио је да није крив за дела која му се стављају на терет, извештава Ким.

Аде Демај је, током изношења уводних речи, навео делове оптужнице.

„Кривично дело са умишљајем“
Он је казао да је Миленковић током обављања службене дужности, као чувар у затвору у Приштини (огранак Липљан), током рата на Косову 1998 – 1999. године у затвору Липљан у саизвршилаштву са другим затворским службеницима, Љубомиром Чимбуровићем, бившим директором Окружног затвора у Приштини, Предрагом Брадићем и Миливојем Ивићем, бившим затворским чуварима, “систематски малтретирао затворенике Албанце, мучећи их разним алатима као што су: гумени штапови, металне шипке, електрични каблови, водоводне цеви, ударци ногама и рукама, све до пребијања, наношења телесних повреда”.

Жртве су, навео је Демај, претрпеле и психичко насиље.

Он је истакао да је оптужница поткрепљена материјалним доказима и да потврђује инкриминишуће радње.

„Убеђен да ће се потврдити сви наводи из оптужнице. Кривично дело које је извршио осумњичени је извршено са умишљајем. Оптужени је поступио у супротности са локалним законима рата и међународном Женевском конвенцијом“, рекао је тужилац и од суда затражио „правично суђење“.

Одбрана: Шта су чекали 24 године?
У уводном обраћању адвоката одбране, Живојин Јокановић је казао да не сматра да је адекватна правна квалификација радње која се њиховом брањенику ставља на терет.

„Да би постојало кривично дело о којем расправљамо, требамо поћи од чињенице да је он у време ратних збивања био у статусу службеног лица при Министарству правде. Министарство правде и судови вришили су надзор над обе институције, а то су тада истражни затвор и институције за издржавање изречених казни. Ако анализирамо шта је био обим његовог посла, његова дужност, за коју тужилац каже да је злоупотребио, прекорачио и тако даље – он је био пре и у току критичног периода чувар у затвору“, казао је он.

За дискусију је, додао је, најважније да ли се данас са довољно аргумената могу утврдити најбаналније ствари и да ли је Миленковић дисциплински кажњаван.

„Можемо ли са сигурношћу утвридити када је и где, у којој јединици вршио своју дужност? Сигурно не, тако да само знамо да су неки из затвора Приштина пребацивани у Липљан, али када, у ком периоду, због чега… Пошто се појавио већи број измештених лица са издржавања казне из КП Дома Дубрава и онда се показала потреба да се обезбеди већи број чувара у липљанској јединици, све и да је дошло до злоупотребе службеног положаја, ако га и докажемо у шта доста сумњам, поставља се питање одакле му атриубут ратни“.

Чувари затвора, истиче, нису учестововали у ратним формацијама, нису чинили ништа друго осим што су, како-тако, збрињавали, чували, обезбеђивали лица која су била под истрагом или осуђена на неке правноснажне или неправоснажне казне.

„У улози оптуженог Драгише могао је бити било који чувар. Када то кажем, није то неповерење према оштећенима, али једна дилема која се код мене јавља јесте у томе шта су чекали 24 године? Објективно се поставља питање и да ли је физички препознатљив неко кога сад видимо, а нисмо га видели 23 године“, рекао је Јокановић.

„Пред вама је озбиљан задатак“, обратио се судском већу Јокановић, истичући да очекује „правично суђење“.

„Верујемо у суд, верујемо у правду“, закључио је адвокат одбране.

Миленковић: Нисам био у затвору у Липљану
Оптужени Драгиша Миленковић рекао је да се у потпуности слаже са излагањем свог адвоката.

„Овде је један део моје породице, један део је у Србији. Не видео ја њих више, ако сам те људе пипнуо малим прстом. Тврдим да нисам био у Липљану, био сам у затвору у Приштини“, казао је он.

„Затворски чувар не може бити везан за ратна збивања“
Адвокат Живојин Јокановић је казао да је његов клијент оптужен за тешко кривично дело – ратни злочин против цивилног становништва.

„Ово оптужење, иако не личи на она после 1999. првих дана, не измиче много. Пре свега, затворски чувар не може бити везан за ратне догађаје и ратна збивања. Он је цивилно лице у служби Министарства правде и правосудног система. Према томе, данас сте чули тужиоца који је мени мало личио на комесара. Ви не памтите комесаре, ја их памтим добро, оне 1945 – 1946. када су говорили: ‘Нема Бога, онако, срчано’“, навео је он.

„Косовски тзв. “премијер” кредибилни сведок“
Адвокат Дејан А. Васић још једном је пред судијом затражио да у својству сведока буде саслушан актуелни “премијер” “Косова” који је у време на које се оптужница односи био притоврен у затвору у Приштини и навео да Аљбин Курти одлично познаје оптужног и зна његово понашење према притвореницима. У претходном истражном поступку, рекао је Васић, суд није сматрао да је још увек време да се косовски премијер саслуша.

„Ми смо данас добили сагласност тужилаштва, суд ће одлучити о томе да ли ће се тај сведок саслушати. Сигуран сам да Драгиша врло добро зна и врло се добро сећа и тог времена и свега тога што су заједно, сведок и он, проживели за време рата. То би био један од кредибилних сведока. У свом обраћању везано за то саслушање премијер је рекао да ће доћи у својству које му суд буде одредио. Ми нисмо њега позвали да говори било шта осим истине о том времену – шта се десило, а што се односи на конкретно Драгишино деловање и понашање у затвору у Приштини”, казао је Васић новинарима.

„Не постоји услов за продужење притвора“
Предвиђено је да у поступку против Миленковића буде саслушано још 16 сведока.

„Оно што је нама свима битно у овом тренутку јесте да уколико постоји могућност да се Драгиши одреди нека друга мера која ће у сваком случају бити блажа, јер не постоји било какав услов да се и даље продужи мера притвора која је на снази. Он је становник Грачанице и апсолутно не постоји било каква могућност бекства или да се он убудуће неће одазивати овом кривичном поступку”, рекла је адвокатица Јована Филиповић.

Изношењу уводних речи присуствовали су чланови породице Миленковић, родбина и пријатељи.

Подсетимо, Драгиша Миленковић је ухапшен 21. јуна 2023. године у Кишници крај Грачанице.

Наредно рочиште у овом случају је заказно за 6. јун.

Пренето са: КоССев

Извор: Радио Ким


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *