Бистрички мост, висови и раскрснице око Северне Митровице, зграде општина, село Бањска, само су неке од позиција на којима су сада стално позиционирани косовски специјалци а нису били пре само годину дана.

Изјава начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића о “24 позиције које на Сверу Косова и Метохије” у овом тренутку држе “специјалне и интервентне јединице полиције тзв. Косова”, Србима који живе у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу само је потврдила оно што је у последње време њихова пука и тешка стварност.

“Ако упоредимо садашњу ситуацију на северу и ону од пре годину или пре две године, свакоме овде је јасно да Аљбин Курти тактиком корак по корак заузима нове и нове позиције и да чини све да нас Србе стави у обруч, да од овог подручја направи само још једну од енклава на Косову и Метохији. И тај обруч око нас полако се, али сигурно, стеже”, понављају за РТ Балкан наши саговорници, Срби са севера КиМ.

А ако се упореди стање на северу од пре само годину дана, с краја новембра и почетка децембра 2022. године са садашњим, јасно је да су се јединице полиције тзв. Косова, специјалне и оне за брзе интервенције, у међувремену појавиле на многим позицијама на којима их раније није било.

РТ Балкан

Једна од тих позиција је и Бистрички мост на путу од Северне Митровице према Лепосавићу и Јарињу, који је једна од две жиле куцавице за Србе са севера. Такозвани косовски специјалци, који су дошли оклопним возилима из базе у Шаљској Бистрици која је близу овог моста, на магистрали су се изненада појавили средином децембра прошле године у време када су Срби на северу на више места држали барикаде. У међувремену, на магистрали код Шаљског моста подигнуто је мало утврђење од бетона, бетонске препреке су и на самој магистрали, ту су и оклопна возила и на том месту сада је стални пункт такозваних специјалних снага које према свом нахођењу излазе на магистралу и контролишу возила и возаче. На том пункту специјалци су више пута употребили ватрено оружје и у три наврата ранили четворо Срба.

Северна Митровица окружена пунктовима

Од пре мање од годину дана, специјалци су и на позицијама око саме Северне Митровице. Готово свакодневно њихова возила су не само у Бошњачкој махали него и на раскрсници на Малом Звечану, у насељима Три солитера и Микронасеље, на путевима ка Сувом Долу, на излазу из Северне Митровице ка Звечану код НИС-ове пумпе и код капије “Трепче”. Када се на карти погледају позиције специјалаца, јасно је да је Северна Митровица сада окружена овим пунктовима. Такозвани специјалци последњих месеци стално су и на улицама Северне Митровице где патролирају што пре само годину дана није био случај. Неколико хапшења Срба последњих месеци, такозвани специјалци су извели у строгом центру Северне Митровице.

Ни у селу Бањска код Звечана пре само годину дана није било специјалаца у мери колико их има сада, односно после пуцњаве која се у овом селу догодила 24. септембра. Непосредно поред овог села води и један од алтернативних путева са севера КиМ према централној Србији, пут преко планине Рогозне према Новом Пазару односно према централној Србији који је сада под 24-часовном контролом такозваних специјалаца што прошле године у ово време није било случај.

Специјалне снаге тзв. косовске полиције око манастира Бањска у истоименом селу на северу Косова и Метохије – Tanjug

Од краја маја и почетка јуна ове године, специјалци су и у зградама Скупштина општине Звечан, Лепосавић и Зубин Поток које су заузели у акцијама инсталирања нелегитимних власти и градоначелника Албанаца у овим општинама пре равно пола године. У Зубином Потоку такозване косовске власти пре неколико месеци почеле су изградњу нове станице полиције у сред града. Косовски полицајци су и у згради станице полиције у Северној Митровици.

Пре нешто више од две године, тзв. специјалаца није било ни на Јарињу, на позицији око километар од административног прелаза Јариње, на магистрали према Лешку односно према Лепосавићу. Септембра 2021. специјалци су се појавили у колони оклопних возила код Јариња, Срби су поставили барикаде, па су тзв. специјалци остали развучени на неколико позиција на самој магистрали и тада је криза на Јарињу трајала дуже од месец дана. Решена је доласком снага КФОР-а, али се убрзо на магистрали појавила база специјалаца, направљено је бетонско утврђење у коме су даноноћно уз оклопна возила и специјалци са дугим цевима и под пуном опремом.

Тзв. специјалци и припадници тзв. јединица за брзе интервенције су и у станици полиције која је на неколико стотина метара од центра Лепосавића односно од зграде СО у којој су такође припадници ових јединица.

Осим поменутих позиција, специјалци полиције тзв. Косова су и на пункту на самом излазу из Зубиног Потока према Брњаку, као и близу административног прелаза Брњак. Нешто даље од Брњака, ближе брани језера Газиводе налази се још једна база тзв. косовске полиције, она у селу Јасеновик чије је изградња почела пре нешто више од две године и то на земљи Срба староседелаца.

Почетком ове године, тзв. косовске власти почеле су активности на изградњи још једне базе, у селу Дрен код Лешка, односно Лепосавића и то на површини од 70-так хектара, али су се Срби власници земље побунили, затражили заштиту међународне заједнице па је изградња ове базе за сада заустављена.

Tanjug / AP Photo / Visar Kryeziu

Постављањем бетонских препрека и прекопавањем током лета, полиција тзв. Косова је под контролу ставила и више алтернативних путева на северу, посебно у подкопаоничком крају изнад Јариња, преко Тресаве, као и поменути пут преко Рогозне. Блокирањем ових путева, у неким случајевима Србима је онемогућено да користе своја имања, а ове путеве Срби са севера користили су поред осталог и да у случају блокаде Јариња и Брњака могу да оду до Рашке, Новог Пазара, по храну, лекове…

Осим набројаних, у плану је изградња велике базе на вису Црнуша изнад јужног дела Косовске Митровице а у непосредној близини Северне Митровице. Овде је за изградњу базе на брду са кога се Северна Митровица види као на длану, планирано 190 хектара земље.

На северу Косова и Метохије је још једна база, њу користи НАТО, односно KФОР и налази се на само неколико километара од центра Лепосавића. У бази у Поповачком пољу, познатијој под именом Нотинг хил, налазе се снаге KФОР-а  које припадају Мултинационалној борбеној групи “Исток”. Ова група је под вођством снага САД а ту су и турски, пољски као и војници из других земаља.

Тик уз север Kосова налази се још једна полицијска база, позната под именом Белведере, у некада српском селу Свињаре у јужном делу Kосовске Митровице, на само пар километара од Ибра. Њу такође користе специјалне јединице тзв. МУП-а Kосова.

Извор: РТ Балкан


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *