Портпарол Европске уније Петер Стано је изјавио је за Теве1 да је Заједница општина са српском вецћином законска обавеза тзв. “Косова”, коју је и сама Приштина прихватила, због чега ЕУ, заједно са САД, истиче да је то приоритет и да се мора реализовати. Навео је и да се ради на састанку на високом нивоу тзв “Косова” и Србије, али да још нема датума.

“Ми већ дуже време говоримо да је Заједница општина са српском вецћином законска обавеза тзв. “Косова”, обавеза коју је и само “Косово” прихватило. Европска унија, заједно са САД, поручује да је то приоритет и да се мора реализовати у складу са обавезом коју “Косово” има“, рекао је Стано.

Навео је да је ЕУ „разочарана тзв. Косовом“, јер није доставило нацрт статута ЗСО, због чега га је припремила ЕУ.

Додао је и да ЗСО не значи “никакав облик аутономије за северни део тзв. Косова.

“Последњи нацрт статута је урадила ЕУ, након што то није учинило тзв. “Косово”, и није испунило обавезу. Упркос бројним позивима из ЕУ и САД, са највишег нивоа. Нацрт смо припремили ми, поштујуцћи црвене линије тзв. “Косова”, уз активно учешће најпознатијих међународних правних стручњака, узимајуцћи у обзир најефикасније моделе сличних удружења унутар ЕУ. У ЕУ постоји преко 20 модела који раде без страха од аутономије или подела“, нагласио је Стано.

Указао је и да је политика ЕУ је већ годинама јасна и да европски пут Косова и Србије иде кроз дијалог о нормализацији.

“Без нормализације нема приступања ЕУ”, рекао је Стано.

Према његовим речима, међу основним принципима за улазак у ЕУ, не само за Косово и Србију, већ је то, каже, и раније био случај за земље које које су сада чланице, за попут Хрватске, Словеније, али и Мађарске и Словачке, јесу – помирење, добросуседски односи и решавање проблеме из прошлости, како их не би “уносили у ЕУ”.

Када је реч о казненим мерама, Стано је рекао да тзв. “Косово” није испунило све захтеве ЕУ да би санкције биле укинуте.

“Мере нису тек тако измишљене, оне су биле реакција ЕУ и њених 27 земаља чланица на низ контрапродуктивних корака са “косовске” стране, који су довели до озбиљне ескалације ситуације. Унија је упутила конкретне захтеве тзв. “Косову” за деескалацију, а ти кораци су били веома јасни и поновљени много пута. Мере могу бити уклоњене у сваком тренутку, када земље чланице и ЕУ кажу, али нажалост није све урађено. Било је неких корака, али тзв. “Косово” је морало у потпуности да испуни те услове“, рекао је Стано.

Он је навео да се ради на састанку на високом нивоу тзв. “Косова” и Србије, али да још немају датум.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *