Влада Србије задужила се код Дојче банке, узевши кредит од више од 178 милиона евра, за потребе изградње метроа, објављено је на сајту Владе.

Србија је усвојила недавно Предлог закона о потврђивању уговора о кредитном аранжману који је потписан са филијалом Дојче банке у Хонг Конгу, 20. септембра.

Овај кредит у износу од 178.382.740 евра предвиђен је као део средстава за изградњу прве фазе Београдског метроа, преноси Данас.

Дакле, као корисник овог кредита наведено је ЈКП Београдски метро и воз.

Период отплате кредита је 13 година, укључујући период почетка од 5,5 година, а период расположивости кредита је пет година.

Влада ће, како је наведено, кредит враћати по варијабилној каматној стопи, која се базира на шестомесечном ЕУРИБОР-у, увећаном за фиксну маржу од 1,65 одсто годишње.

Даље, провизија на неповучена средства износиће 0,65 одсто, која се плаћа полугодишње током периода расположивости на неповучени износ кредита.

Такође, плаћаће се и Синосуре премија. Износ Синосуре премије осигурања кредита биће искључиво за рачун Србије, а Синосуре ће је накнадно одредити према властитој дискрецији.

Како је објашњено, у буџету Србије за 2024. годину одобрено је задуживање код страних инвестиционих корпорација, фондова и банака за Пројекат изградње београдског метроа, фаза И, у износу до 1,5 милијарди евра.

У образложењу се додаје да изградња метроа у Београду представља пројекат од великог значаја за град Београд, посебно из разлога што је Београд један од ретких главних градова у Европи који нема метро превоз.

Извор: Данас


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *