Отворени Балкан: Србија и Албанија усагласиле текст Споразума о социјалној сигурности

Текст Споразума између Србије и Албаније о социјалној сигурности потпуно је усаглашен на састанцима које су делегације из ових држава одржавале средином овог месеца, саопштио је данас Завод за здравствено осигурање Србије.

Преговори су се водили у Тирани у периоду од 12. до 14. марта 2024. године. Водили су се између надлежних министарстава, органа за везу и носилаца осигурања Републике Србије и Републике Албаније.

Делегацију Републике Србије, кажу из овог Завода, предводио је Зоран Милошевић, вршилац дужности помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а делегацију Републике Албаније Олта Мањани, заменик министра економије, културе и иновација.

„То је био други састанак две делегације на коме је у потпуности усаглашен текст Споразума између Републике Србије и Републике Албаније о социјалној сигурности“, саопштили су.

Уједно, кажу, извршено је и парафирање текста Споразума, који садржи: одредбе о пензијском и инвалидском осигурању, здравственом осигурању и здравственој заштити, као и одредбе о осигурању за случај повреде на раду и професиналне болести.

На тим је састанцима договорено да се у другој половини ове године одржи још једна рунда преговора, на којој ће се, поручује, разматрати и усагласити одредбе Административног споразума за спровођење Споразума између Републике Србије и Републике Албаније о социјалној сигурности.

Србија, Албанија и Македонија чланице су Иницијативе Отворени Балкан, покренуте 2019. године са циљем слободног кретања робе, услуга, људи и капитала по моделу ЕУ.

Од тада до ове године одржано је низ састанака, форума и самита Отвореног Балкана у оквиру којих је потписано више декларација и споразума.

Посебно се пажња обратила током овог периода на олакшице за слободно кретање робе, а последња конкретна активност у оквиру Отвореног Балкана је електронски приступ тржишту рада из све три земље чланице преко ове иницијативе.

Извор: КоССев

Повезани чланци:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *